Fastighetsbyrån

Fastighetsbyrån skapar en vi-känsla trots 270 kontor med hjälp av Winningtemp

background story shape

Challenge

Utmaning

Utfordring

Fastighetsbyrån är en av landets ledande mäklarkedjor, med över 270 kontor och 1700 anställda. För att mäta välmåendet i organisationen använde de länge årliga medarbetarundersökningar, men de kände att det inte gav resultat som de kunde agera på. Ofta tog det lång tid att få tillbaka svaren från undersökningarna, och då kunde problemen redan vara inaktuella. Plus att svaren var olika beroende på när på året undersökningen skickades ut. De behövde ett nytt tillvägagångssätt där de kunde behandla aktuella problem, och få korrekta observationer året runt.

Resultat

Result

Resultat

Background

Utmaning

Utfordring

2020 valde Fastighetsbyrån att testa Winningtemp, och fördelarna märktes av direkt. Det är numera tydligt vilka handlingar som påverkar engagemanget, eftersom resultaten syns tydligt via medarbetarnas svar på pulsundersökningarna. På bara några sekunder kan ledarna i företaget få en snabb överblick över hur välmåendet ser ut, var man behöver lägga in extra insatser och vilka siffror som går uppåt och är värda att fira. Dessutom får de in mycket värdefull feedback i de anonyma kommentarerna. Feedback som annars kanske inte hade kommit upp till ytan.

Vad är det bästa med plattformen?

WHAT DO YOU LIKE BEST WITH THE PLATFORM?

Hva er det beste med plattformen?

Thobias Green, kontorschef på Fastighetsbyrån, föredrar den generella dashboarden, eftersom det går att snabbt få en överblick på var det krävs extra insatser, vilka kategorier som har en positiv kurva, och vart de är på väg när det gäller arbetskulturen.

Fastighetsbyrån är en av Sveriges ledande mäklarkedjor med cirka 270 kontor och 1700 medarbetare över hela landet, och även i Portugal och Spanien. Deras mål har varit samma sen de grundades 1966, att vara bäst i landet på att förmedla villor, bostadsrätter och fritidshus. 2020 valde de att investera i Winningtemp eftersom de behövde ett mer agilt sätt att mäta välmåendet.

Fastighetsbyrån har länge varit ett av de starkaste varumärkena i landet när det kommer till bostadsförmedling, men 2020 tog de initiativ att bli ännu bättre på det interna arbetet kring sin företagskultur.

Utmaningen

Precis som många andra företag använde de tidigare årliga undersökningar, för att se hur välmåendet på organisationen låg till. Men det gav inte önskade resultat.

Thobias Green är kontorschef på Fastighetsbyrån i Karlstad, och berättar om varför de ville skifta från de årliga medarbetarundersökningarna.

Problemet med att skicka ut en undersökning en gång per år var att vi bara fick en överblick över hur läget var just då. Och det kunde ju skilja sig beroende på hur lugn just den perioden kändes, hur marknaden var eller andra anledningar, menar Thobias. Skulle man till exempel göra en medarbetarundersökning varje kvartal så skulle man nog se olika resultat. 

Som många andra företag har upptäckt så kräver tunga, årliga undersökningar att du lägger mycket tid på administrationen.

Det tog lång tid innan vi fick tillbaka resultaten och skulle gå igenom dem. Då var många av sakerna redan inaktuella. Vi behövde helt enkelt mer löpande och korrekta observationer. Vi ville diskutera saker som var relevanta, snabbt kunna ta temperaturen på vart vi var och vad vi behövde göra just nu ur ett medarbetarperspektiv för att säkerställa att vi hade en attraktiv arbetsplats. 

Lösningen

De valde att testa Winningtemp och gå från årliga undersökningar till mer frekventa pulsundersökningar. Nu kunde cheferna på Fastighetsbyrån få en bättre och snabbare överblick över sina medarbetares välmående.

Winningtemp har verkligen stillat våra behov. Nu finns till exempel inte behovet av en stor undersökning, utan jag får relevanta resultat från de frekventa undersökningarna i plattformen istället, berättar Thobias.

Ett stort fokus från Winningstemps sida har varit användarvänligheten. Det ska inte ta lång tid att navigera på plattformen, och den ska gå snabbt att lära sig och förstå.

Plattformen är väldigt enkel och smidig att använda. Det är ju vanligt att det känns läskigt eller som att man behöver vara expert för att förstå en ny tjänst, men i det här fallet så är den väldigt användarvänlig och lätt att manövrera i. Det krävs inte heller så mycket tid, utan jag klickar in där ett par gånger i veckan och kollar hur vi ligger till och vart vi är på väg.

I kommentarsfunktionen kan medarbetare skriva anonyma kommentarer. Fördelen med det är att cheferna kan ta del av åsikter som annars kanske inte hade kommit fram.

Via kommentarerna får vi in värdefull feedback, både positiv och negativ. Den stora fördelen här är att det finns ett forum där medarbetarna kan kommunicera med oss chefer anonymt. Det minskar risken för att det blir snack i korridorerna. Även om vi kanske inte kan agera på problemet just nu, så har iallafall personen fått uttrycka sig, och bara det är en bra grej för arbetskulturen.

Resultat

Arbetskulturen blir allt bättre i takt med att Fastighetsbyrån växer, och i Winnningtemp kan de få ett fint kvitto på sitt arbete kring kulturen.

Med hjälp av Winningtemp får jag en tidig indikation om det är någonting som strular, berättar Thobias. Vi har fina siffror, men tidiga varningstecken hjälper oss att skruva på rattarna. Det är också kul att få ett kvitto på de delarna som går framåt. Tidigare har vi gått på känsla, men nu har vi data som bekräftar det vi känner. Det är ungefär som att gå på hälsokontroller. Där får du snabbt reda på om du har någon sjukdom så att du kan agera på den innan det har gått för långt.

I plattformen kan du specificera vilka områden du vill titta på, vilket gör att du kan ta rätt actions när något område hamnar efter, och fira när något område går uppåt.

Några områden som har gått riktigt bra är personlig utveckling och teamkänsla. Det tycker jag är extra intressant, eftersom de på ett sätt går emot varandra. Men hos oss är det viktigt att den enskilda individen upplever en positiv personlig utveckling i sin roll, men också att man är en del av ett tryggt och effektivt team. Och då är det så klart viktigt att fira framgångarna. Jag kan skicka ut mail när som helst och berätta att någon siffra har gått upp, vilket brukar  vara uppskattat.

Under de senaste åren har distansarbete blivit allt mer normaliserat, och att använda en plattform där hela företaget kan samlas, var man än befinner sig, kan bidra till en positiv arbetskultur. För Fastighetsbyrån innebär det en starkare teamkänsla, trots många utspridda kontor över hela landet.

En positiv sak är att vi sprider våra resultat mellan kontoren i hela landet, berättar Thobias. Det känns väldigt kul, eftersom vi kan hjälpa kollegorna på andra kontor, och det blir ett sätt att klappa varandra på ryggen även om man inte sitter på samma ställe. Det skapar en starkare vi-känsla sett över hela företaget, så det är jättebra. 

Är du också intresserad av att skapa tightare team och göra livet lättare för era ledare? Boka en demo och se hur Winningtemp kan hjälpa ditt företag

EXPLORE WINNINGTEMP

Increase happiness and trust through engagement

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

A FEW OTHER CUSTOMER STORIES

Other customers share their success stories

Realtidsdata genom Winningtemp är affärskritiskt för Avega Group
Bolagets välmående – den riktiga resultaträkningen för Sigma
FLER KUNDCASE

Flera kunder vi är stolta över

Realtidsdata genom Winningtemp är affärskritiskt för Avega Group
Bolagets välmående – den riktiga resultaträkningen för Sigma
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater