No items found.
close
BLOG

Den egentlige kostnaden av uengasjerte ansatte

Author:
Sara Holmberg
Date Published:
May 2023
Length:
8
minute read
Hvor mye koster uengasjerte medarbeidere? Her viser vi deg den egentlig kostnaden

Du vet at manglende engasjement er dårlig for folket, kulturen og virksomheten din – men vet du hvor ille?

Og enda viktigere, kan du forklare dette tydelig og kraftfullt til interessenter, slik at de forstår behovet for å prioritere engasjement (og lederverktøyene som vil hjelpe deg å gjøre det)?

Hvis du ikke er 100 % sikker her, er dette artikkelen for deg. Fortsett å lese! Vi kvantifiserer de sanne kostnadene ved uengasjerte ansatte, samt noen tips for å løse dette problemet i din egen organisasjon.

Den harde sannheten: Globalt engasjement blant ansatte er forferdelig

Gallups State of the Global Workplace: 2022 Report hevder at bare 21 % av de ansatte globalt er engasjerte på jobb. Det er en viss variasjon fra land til land, men stort sett er engasjementet dårlig. Vi kan til og med si, elendig.

·      USA og Canada: 33 %

·      Sør-Asia: 27 %

·      Sørøst-Asia: 24 %

·      Latin Amerika og Karibien: 23 %

·      Afrika sør for Sahara: 21 %

·      Samveldet av nasjoner: 20 %

·      Øst-Asia: 17 %

·      Australia og New Zealand: 17 %

·      Midtøsten og Nord-Afrika: 15 %

·      Europa: 14 %

Dette er ikke engang et problem som følge av pandemien. Globalt engasjement har vært forferdelig i årevis – dette er normen, ikke unntaket. Realiteten er at det store flertallet av ansatte verden over teller ned til fredag. De bryr seg ikke om mye mer enn lønnsslippen.

Ja, til og med dine ansatte.

Selv om du har fantastiske mål, og brukte flere måneder i fjor på å redesigne ditt employer brand. Selv om du har planlagt yogatimer på onsdager, og tilbyr gratis lunsj. Selv om du som arbeider med HR i Norge bryr deg lidenskapelig om ESG og CSR.

Disse statistikkene gjør bedriftsledere overalt bekymret. Men kanskje ikke bekymret nok. La oss snakke om hva uengasjerte ansatte kan koste deg.

Kostnadene ved uengasjerte ansatte sett under lupen

Gallup hevder lavt engasjement koster den globale økonomien 78 billioner kroner, men la oss ta et ordentlig dypdykk i de kostnadene.

Økt fravær

Det er nok av bevis på at uengasjerte ansatte dramatisk øker frivillig fravær (Gallup hevder med 81 %) – og fravær er et dyrt problem. Her er noen av kostnadene som fravær kan medføre:

·      Høye overtidskostnader

·      Dyrt å dekke vikarer

·      Administrasjonskostnader for å håndtere fravær

·      Redusert teamproduktivitet

·      Sikkerhets- og kvalitetsspørsmål (mangelfull opplæring, overbelastet personale, tretthet)

·      Synkende teammoral og engasjement

Totalt sett antyder estimater at uplanlagt fravær koster 36 000 kr årlig for hver ansatt på timelønn, og 26 600 kr årlig for hver ansatt på fastlønn. Det er lett å forstå hvordan det baller seg på.

Hvis du har 500 ansatte, blir det 13 millioner kroner årlig i bortkastede utgifter.

Lavere produktivitet

Uengasjerte ansatte skader både individuell produktivitet, og til slutt også teamproduktiviteten. Tenk deg å ta alle dine årlige resultatmål på tvers av organisasjonen, og redusere dem med 18 %. Gallup hevder at den generelle produktiviteten reduseres i organisasjoner med lavt engasjement.

Forestill deg på den andre siden å ta alle dine årlige resultatmål, og øke dem med 18 %. Tenk deg hvilken effekt det å være et høyt engasjert selskap vil ha for alle viktige nøkkelindikatorer i organisasjonen.

Det er derfor engasjement blant ansatte gir et så sterkt skille: Bedrifter med høyt engasjement har 147 % høyere resultat per aksje og kommer seg raskere på beina etter resesjon.

Det er enda mer sant når du vurderer ledere, på grunn av den umiddelbare innvirkningen på de som rapporterer direkte til lederne. Du husker kanskje Gallups historiske funn for noen år siden, som viste at ansatte som jobber for engasjerte ledere har 59 % større sannsynlighet for å bli engasjerte.

En god leder driver fornøyde, høyt presterende team – en uengasjert leder kan raskt avspore engasjement og produktivitet. (Det er derfor utvikling av ledere for å få dem til å påvirke mer er et hovedfokus for Winningtemps plattform for engasjering av ansatte.)

Økt turnover

Gallups omfattende forskning viser at manglende engasjement øker turnover med 18 % for organisasjoner med høy turnover, og 43 % for organisasjoner med lav turnover. Selv i det nedre sjiktet, er det en stor kostnad.

Estimater anslår kostnaden av turnover til 1.5x til 2x av de ansattes årslønn, avhengig av ansiennitet og ansettelsesperiode.

La oss si at du har 500 ansatte, og en gjennomsnittlig årlig turnover på 10 % – så du mister 50 personer årlig på grunn av uønsket turnover. Hvis vi antar at de alle tjener 400 000 kr (selv om du er heldig som ikke mister flere seniorfolk), er den årlige kostnaden av turnover 600 000 kr til 800 000 kr per ansatt. Det er 30-40 millioner kroner totalt hvert år.

Føles programvare som har vist seg å redusere turnover fortsatt som en fin ting å ha? Winningtemps kunder har i gjennomsnitt redusert turnover med 30 % etter ett år. Ved å bruke tallene ovenfor, kan det bety en besparelse på 9-13 millioner kroner årlig.

Økte rekrutteringskostnader

Manglende engasjement fører til slutt til langsiktige problemer i organisasjonskulturen, noe som skader ditt employer brand. Kanskje er ikke problemet her helt tydelig, men det har en veldig konkret konsekvens: økte rekrutteringskostnader.

I 2022 nådde den globale talentmangelen sitt høyeste nivå på 16 år, og 3 av 4 arbeidsgivere sliter med å finne talentene de trenger. Mangelen betyr at det blir dyrere og mer tidkrevende å ansette, selv uten skade på employer brand. Tiden det tar å ansette økte 14 % globalt i 2022, og kostnaden per søknad økte med 43 %.

La oss se på noen konkrete tall.

LinkedIn-research tilsier at bedrifter med dårlig employer brand har 46 % høyere kostnad per ansettelse, enn bedrifter med et godt employer brand. SHRM hevder kostnaden for å ansette kan være 3x til 4x stillingens lønn.

Hvis vi benytter vårt gjennomsnitt på 400 000 kr fra tidligere, vil det bety at du bruker fra 1,2 millioner kroner for hver ansettelse. Med en økning på 46 %, er det ytterligere 552 000 kr per ansettelse. Hvor mange personer ansetter du årlig?

Programvare for engasjering av ansatte begynner sannsynligvis å se billig ut akkurat nå…

Synkende livstidsverdi for kunder

I tillegg til å påvirke dine ansatte, har også uengasjerte ansatte påvirkning på kundene dine.

Dette er mest åpenbart blant kundevendte ansatte, som har en direkte innvirkning på kundeservice, men det er sant på et bredere nivå også. Mindre produktive team fører til forsinket levering, om ikke kvalitetsproblemer og feil.

Det betyr absolutt at teamene dine har mindre spillerom for å gi det lille ekstra, noe kundene dine merker.

De fleste organisasjoner undervurderer kraftig kostnadene og konsekvensene av dårlig kundeservice. Accenture anslår for eksempel at dårlig service som fører til at kundene bytter leverandør, koster 16 billioner kroner årlig over hele USA. Forskning viser at å skaffe en ny kunde er 5 ganger dyrere enn å beholde en nåværende kunde.

Det er også en kostnad når du ikke kan ansette på en konkurransedyktig måte. Dette kan være vanskeligere å kvantifisere, men det har en konkret innvirkning. Hvis du sliter med å ansette gode folk, hva betyr det for innovasjon? Korn Ferry spår en global talentmangel på 85 millioner mennesker innen 2030, noe som for eksempel resulterer i 85 billioner kroner i urealiserte årlige inntekter..

Til syvende og sist vil det å ha engasjerte og fornøyde ansatte som yter sitt beste, føre til fornøyde kunder som kjøper mer og i lengre perioder. Det er en fordel verdt å vurdere når du sammenligner programvare for engasjement hos ansatte.

Hva koster uengasjerte ansatte deg?

Nå har du forhåpentligvis fått et godt overblikk over både problemer og muligheter knyttet til engasjement. Men når du argumenterer for det i din organisasjon, er det bedre å vise til referanser, estimater og snitt ved hjelp av tall.

Straks skal vi ut med vår kalkulator der du kan sjekke mangel på engasjement nå.

Deretter kontakt oss for en prat, når du innser hvor åpenbart det er at du bør et pulsmålingsverktøy som Winningtemp 😉

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Sara Holmberg
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Sara Holmberg
With a strong background in legal and HR consulting in firms such as Fingerprint Cards, PwC and Flex, she joined Winningtemp as Head of HR in August 2021. Sara is passionate about people and believes that the future of work and HR is moving towards an approach where employees feel valued and have the tools to reach their potential. To achieve this aim, she’s focused on working to give employees their desired level of autonomy within their roles, creating a rewards system that focuses on recognising and understanding the needs of employees, from financial welfare to mental health. Additionally, her commitment to wellbeing is shown by her work as a board member at Räddningsmissionen, a Swedish charity working for social rights ensuring everyone has access to a dignified life.

Hear about our product

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer