Resources
Blog

Forståelse av høy turnover: Spørsmål som avslører årsakene

Sara Holmberg
July 28, 2023
4
Minutter
Forståelse av høy turnover: Spørsmål som avslører årsakene

Den første bølgen av oppsigelser etter pandemien kan ha avtatt, men vi er ikke helt ferdige ennå. 32 % av ansatte i Europa søker aktivt ny jobb. Innen 2030 vil det være en global talentmangel på mer enn 85 millioner mennesker (det tilsvarer 85 milliarder i urealisert årlig inntekt!).

Et stort antall ansatte forlater arbeidsplassene sine, og det blir vanskeligere og dyrere å ansette erstattere. Det er i denne sammenheng en stor konkurransefordel å redusere turnover. Din jobb er å identifisere hva som forårsaker turnover. Vi har en ganske god ide om hva det er. Vi analyserte våre egne data de siste månedene, og la merke til noen hovedårsaker til hvorfor ansatte sluttet.

Selv om du kanskje har en god ide om hvorfor dine ansatte slutter, må du vite de nøyaktige faktorene som påvirker dine ansatte. Her er spørsmålene du kan bruke hvis du tror hovedårsaken skyldes fleksibilitet i jobben, økonomisk trygghet eller dårlig mangfold og inkludering.

1. Fleksibilitet i jobben

Trenden med fleksibilitet i jobb hadde vært på agendaen en stund, men pandemien helte bensin på bålet. 37 % av europeiske arbeidstakere sier de ville takket nei til en jobb, med mindre fleksibilitet ble tilbudt. 69 % sa at de ville gå ned i lønn for å ha mer fleksible arbeidstimer. I USA viser nye studier at 72 % av arbeidstakerne foretrekker en fleksibel arbeidsmodell, fremfor å komme tilbake til kontoret på fulltid.

Arbeidsgivere kjemper for å møte disse behovene, og for å utvikle en arbeidsplass som fungerer for alle. McKinsey rapporterer at 58 % av arbeidstakerne i USA – tilsvarende 92 millioner mennesker – har muligheten til å jobbe hjemmefra i det minste noen ganger.

I det store og hele er dette gode nyheter. Men det er ikke noe perfekt veikart tilgjengelig, og organisasjoner møter ofte uventede utfordringer.

Å lykkes med fleksibilitet på arbeidsplassen kan være som å gå på line. Ansattes autonomi og jobbtilfredshet øker ofte når de får jobbe fleksibelt, men lagånd og deltakelse kan lide. (Utforsk ni hovedfaktorer som bidrar til ansattes engasjement).

Kan din tilnærming til fleksibilitet i jobb forårsake turnover?  

Hvis du svarer «nei» eller «usikker» på fem eller flere av spørsmålene nedenfor, kan dette være et viktig område å utforske.

1. Har du formelle retningslinjer for fleksibelt arbeid?

2. Er alle kjente med retningslinjene dine?

3. Hva liker og misliker de ansatte med retningslinjene dine?

4. Vet dine ansatte hvem de skal henvende seg til for problemstillinger rundt fleksibelt arbeid?

5. Hvilke utfordringer møter dine ansatte med fleksibelt arbeid?

6. Har du trent opp ledere til å administrere eksterne eller hybride team?

7. Er ditt tilbud for sosiale arrangementer og nettverksbygning inkluderende for fjernarbeidere?

8. Hvordan tar din onboarding for seg hybrid- og fjernarbeidere?

9. Hvilke utfordringer møter fjernarbeidere kontra kontorbaserte arbeidere?

10. Forårsaker hybridarbeid noen anstrengelser i din kultur?

2. Økonomisk trygghet

Resesjon i Europa blir stadig mer sannsynlig, ettersom inflasjonen skyter i været og strømprisene er ute av kontroll. USA er kanskje ikke langt unna. Offisiell resesjon eller ikke, denne økonomiske usikkerheten rammer ansatte hardt. PwC’s Employee Financial Wellness Survey 2022 rapporterer at 56 % av ansatte er stresset over økonomien sin. Over en tredjedel (34 %) sier at økonomisk stress svekker deres mentale helse, mens 18 % og 15 % sier økonomiske bekymringer påvirker produktiviteten og oppmøtet deres.

Ikke bra.

Dårlig økonomisk trygghet, er en viktig bidragsyter til dårlig engasjement – og til syvende og sist en viktig årsak til turnover. 65 % av de ansatte som leter etter en ny jobb, oppgir penger som sin primære årsak.

Kan dårlig økonomisk trygghet forårsake turnover?

Hvis du svarer «nei» eller «usikker» på fem eller flere av spørsmålene nedenfor, kan dette være et viktig område å utforske.

11. Er dine ansatte bekymret for penger?

12. Hva er dine ansattes økonomiske utfordringer?

13. Har dine ansatte tilgang til økonomiske råd og støtte?

14. Føler dine ansatte seg godt nok kompensert?

15. Føler dine ansatte at de kan ta opp sine økonomiske bekymringer?

16. Er det lønnslikhet mellom nyansettelser og etablerte ansettelser?

17. Er det lønnslikhet mellom kjønnene? (En ny studie viser at det sannsynligvis ikke er det...)

18. Har din organisasjon en resesjons-/inflasjonsstrategi?

19. Hva tenker dine ansatte om din resesjons-/inflasjonsstrategi?

20. Føler dine ansatte at du har håndtert eventuelle permitteringer så godt som mulig?  

3. Mangfold og inkludering

Forkjempere for mangfold, likhet og inkludering er én av de tre mest utlyste rollene innen HR akkurat nå. Det viser at HR-ledere verdsetter mangfold og inkludering høyt.

Men det er fortsatt en lang vei å gå. Din holdning – og enda viktigere, handlingene dine – for å fremme mangfolds- og inkluderingsmål, er en viktig drivkraft mot turnover. Det at de føler at de virkelig kan være seg selv, er ekstremt viktig for 66 % av de ansatte når de velger en ny rolle. Dette var en viktig faktor som drev turnover: ansatte som ser etter en ny jobb i løpet av de neste 12 månedene, har 11 % mindre sannsynlighet for å føle at de kan være seg selv på jobb.

For å beskytte mot turnover, bør HR-ledere stille seg dette viktige spørsmålet: Åpner din organisasjon opp for og feirer forskjeller? Vår HR-sjef, Sara Holmberg, ble med i podcasten SheCanCode for å snakke om nettopp dette - Slik kan HR-teknologi brukes til å fremme mangfold, likhet og inkludering i organisasjoner.

Kan økende bekymringer for mangfold og inkludering forårsake turnover?  

Hvis du svarer «nei» eller «usikker» på fem eller flere av spørsmålene nedenfor, kan dette være et viktig område å utforske.

21. Gir du støtte til ansatte med langvarige symptomer fra korona?

22. Føler ansatte seg trygge på jobben, inkludert de som ikke kan risikere smitte?

23. Hvordan er ulike ansatte sårbare på ulike måter?

24. Hvordan imøtekommer du sårbare ansatte på jobb og sosialt?

25. Hvilke utfordringer møter ulike arbeidstakergrupper?

26. Støtter du ulike arbeidstakergrupper i utfordringene de står overfor?

27. Stoler folk på at de kan ta opp bekymringer og bli hørt?

28. Stoler dine ansatte på at du tar vare på dem?

29. Har alle ansatte like karrieremuligheter?

30. Føler ansatte seg representerte på toppledernivå?

Riktig innsikt driver de riktige handlingene

En million faktorer kan drive turnover, og din egen situasjon kan være svært forskjellig fra en annen organisasjon. Riktige strategier for arbeidsstyrken avhenger av riktige data.

Til syvende og sist, er det ingen erstatning for det å vite nøyaktig hvilke utfordringer dine egne mennesker står overfor, i din egen organisasjon og kultur, akkurat nå. Med mindre du spør. Sanntidsinnsikt og tilbakemeldinger fra dine ansatte gir virkelig meningsfull endring. Her er 8 tips for hvordan man bygger en tilbakemeldingskultur i 2023."

Winningtemps plattform for medarbeiderengasjement kan virkelig hjelpe. Plattformen vår gir deg sanntidsscore for arbeidsstyrken din, slik at du kan oppdage problemer etter hvert som de dukker opp (og før de blir til turnover...). Winningtemp gir også automatisert, vitenskapelig og grundig testet veiledning for å løse problemer.

Winningtemp-kunder har hatt stor suksess med å redusere turnover. Plattformen vår gjør det enkelt å takle de tingene som driver folkene dine bort, samt skape opplevelser som ansatte elsker.

With a strong background in legal and HR consulting in firms such as Fingerprint Cards, PwC and Flex, she joined Winningtemp as Head of HR in August 2021. Sara is passionate about people and believes that the future of work and HR is moving towards an approach where employees feel valued and have the tools to reach their potential. To achieve this aim, she’s focused on working to give employees their desired level of autonomy within their roles, creating a rewards system that focuses on recognising and understanding the needs of employees, from financial welfare to mental health. Additionally, her commitment to wellbeing is shown by her work as a board member at Räddningsmissionen, a Swedish charity working for social rights ensuring everyone has access to a dignified life.

About the author
Sara Holmberg

Fokuserer på mennesker

Hvis du er interessert i å finne ut mer om hva Winningtemp kan tilby din organisasjon, ta kontakt med vårt salgsteam.