Resources
Blog

Hvordan du kan støtte medarbeiderne nå i juleferien

Sara Holmberg
December 14, 2023
5
Minutter
Hvordan du kan støtte medarbeiderne nå i juleferien

Før-høytidsfrister. Noen for mange sene netter. Stress med gaver. Hyperaktive barn. Gaveskyld. Diettskyld. Gjeldsskyld. Nysgjerrige slektninger som stiller sårende spørsmål - eller ingen slektninger i det hele tatt. Lange kjøreturer til fjerntliggende familie. Presset for å være en god vert. Presset for å være en god gjest. Sesongfester og pinlige historier.

Listen over bekymringer i høytidssesongen er endeløs. På et tidspunkt der alle føler presset for å føle glede, takknemlighet og tilstedeværelse, sliter mange mennesker over hele verden og føler seg triste, ensomme og stresset:

  • I USA føler 38% av mennesker at stresset øker i løpet av høytidene. 68% av mennesker sa de ofte eller noen ganger følte seg utmattet i høytidssesongen; 52% irritert; 36% triste; 26% ensomme.
  • I Storbritannia sier en fjerdedel av den britiske befolkningen at de finner juleperioden mer utfordrende enn noe annet tidspunkt på året.
  • I Frankrike føler en tredjedel av menneskene seg triste og engstelige ved tanken på jul, og 47% frykter å falle i fattigdom.
  • I Sverige har en psykiatrisk klinikk påpekt problemet med lavere mental trivsel i løpet av høytidene og angitt at følelser av ensomhet forårsaket av mangel på sosiale interaksjoner er de viktigste bidragsfaktorene.

Det er en god sjanse for at din egen arbeidsstyrke vil slite med stress i løpet av de neste ukene. Du kan ikke fikse deres pressede festmåltid, overveldende familie eller hyperaktive barn. Men du kan være empatisk og medfølende og hjelpe til med å gjøre deres opplevelse på jobben så stressfri som mulig.

Sannheten er, jo bedre du forstår dine ansattes individuelle utfordringer, frykt og press, desto bedre kan du hjelpe. Men å vite hva som skjer for dine ansatte, spesielt hvis de ikke jobber rett foran deg, kan være utfordrende. Eksplosjonen av fjern- og hybridarbeid har vært overveiende positiv, men det gjør det vanskelig å ha kontroll over medarbeideropplevelsen.

Her er de fem dimensjonene du bør se på for å følge med på medarbeidertrivsel i løpet av høytiden.

5 måter å måle ansattes trivsel i løpet av julen

1. Mening

Høytidssesongen er ofte en tid som inspirerer til refleksjon (god og dårlig). Hvor er vi i livet? Hva har vi eller har vi ikke oppnådd? Gjør vi virkelig det vi elsker? Føler vi at vi gjør en positiv forskjell i verden?

Mange av disse spørsmålene handler om vår følelse av mening. Mening refererer til en ansatts følelse av formål, inkludert hvor tilkoblet de føler seg til sitt arbeid og motivert til å gjøre sitt beste for din organisasjon.Å spore mening-dimensjonen ved hjelp av en plattform for medarbeiderengasjement som Winningtemp kan gi deg et forsprang hvis ansatte trenger støtte for å gjenopprette forbindelsen til deres (og deres) hvorfor. Før oppsigelsene begynner i det nye året...

2. Inkludering

Vi vet alle hvor viktig inkludering er for medarbeidertrivsel. Når ansatte føler seg inkludert, øker jobbytelsen med 56%, og de er 50% mindre sannsynlige til å forlate. De er også 167% mer tilbøyelige til å anbefale organisasjonen din som et flott sted å jobbe, noe som hjelper med fremtidig rekruttering.

Men høytidssesongen kan være splittende. Hver organisasjon er en smeltedigel av perspektiver, kulturer, meninger. Følelsene er sterke. Et klassisk eksempel er foreldre som ber ansatte uten barn om å dekke viktige høytidsvakter, men det er mange øyeblikk for potensiell uenighet.

For ikke å nevne at høytidene typisk forverrer eksisterende ulikheter. For eksempel er kvinner 42% mer tilbøyelige til å føle ekstra stress i løpet av høytidene enn menn. Og personer med lavere mellominntekter er 33% mer tilbøyelige til å føle stress i høytidssesongen enn arbeidstakere med middels husholdningsinntekter.

Så er det det ekstra presset for å sikre at ansatte føler seg inkludert sosialt, selv om de jobber eksternt. Tilsynelatende små ting som å glemme å kjøpe julegave til noen kan så frøene til splittelse.

For å vite hvor du skal gi ekstra støtte, er det nødvendig å forstå hvor inkludert teamene dine føler seg - og om det er forskjeller mellom avdelinger og om det har endret seg i løpet av høytiden.

3. Stress

For mange er julen en tid til takknemlighet; en tid til å tenke over velsignelsene våre. Men for andre føles det mer som en tid til å telle plikter med få og langt mellom velsignelser.

Stress er et av de mest åpenbare tegnene på at ansatte kanskje sliter. Våre kunder hos Winningtemp rapporterer ofte om en betydelig økning i stress i løpet av høytidsperioden, fra en hel haug med faktorer du kanskje ikke alltid forventer.

Evnen til å spore hvordan teamene dine føler seg i sanntid er avgjørende. Men utover dette er det uvurderlig når dine ansatte kan legge til kvalitative kommentarer for å avklare eller sette ting i kontekst.

Antagelser kan gjøre mer skade enn godt, fordi en persons perfekte jul er en annens totale mareritt. Du vil slite med å gi meningsfull støtte med mindre du vet nøyaktig hva som stresser dine ansatte.

4. Arbeidsmengde

Teoretisk sett er høytiden en tid for å slappe av og lade batteriene. Men virkeligheten er ofte veldig annerledes, med ansatte som skynder seg for å få prosjekter ferdige før høytidene, og teammedlemmer som tar på seg ekstra arbeid mens kolleger tar ferie tidlig. Pluss den uunngåelige nedetiden for feststemning og etterfesthodepine...

Men forskning viser at overbelastede ansatte har tre ganger større sjanse for å oppleve dårlig trivsel. Totalt sett har 75% av ansatte som føler seg overbelastet av arbeidsmengden, lave trivselsresultater. Og verre, over 60% er også i fare for å slutte i jobben.

Å vite hvordan ansatte har det med arbeidsmengden sin er viktig, både for å beskytte trivsel og for å forutsi problemer som kunne forstyrre frister. Det er ingenting verre enn å oppdage en uke før høytiden at teamet må jobbe overtid for å fullføre et viktig prosjekt.

En plattform for medarbeiderengasjement gjør det enkelt for ledere å forstå teamets arbeidsmengde i sanntid. Og å ta de rette handlingene for å hjelpe der det trengs.

5. Teamånd

Vi tenker ofte på høytiden som en tid for å samles; for familie. Men dette er langt fra universelt, og mange ansatte kan føle seg mer ensomme enn noensinne i løpet av høytidene. For eksempel viser en nylig ensomhetsstudie at 55% av respondentene opplever ensomhet i løpet av høytidene - som stiger til 65% for enslige voksne og 75% for Generasjon Z.

Julen har en tendens til å bringe ensomhet hjem, enten det er fraværende venner eller familie eller følelsen av å være ensom til tross for mange mennesker rundt.

Disse følelsene kan føre til at ansatte trekker seg tilbake og blir distraherte, trekker seg unna kolleger og arbeidsvenner. Men tette team med god energi kan også være en av de største motgiftene mot sesongbasert ensomhet, noe som hjelper en ansatt til å føle seg støttet og tilkoblet.

Å spore teamånden gir HR og ledere et forsprang når noe skjer med teamet deres - og hjelper til med å få teamet tilbake på sporet, på et tidspunkt når det virkelig betyr noe.

Winningtemp hjelper deg med å måle det som virkelig betyr noe, og handle på det. I gjennomsnitt nyter våre kunder høyere jobbtilfredshet, lavere turnover og mindre stress.

Plattformen vår fokuserer på å styrke ledere til å styrke teamene sine, og gjør det enkelt å lytte og handle på tilbakemeldinger fra ansatte.

With a strong background in legal and HR consulting in firms such as Fingerprint Cards, PwC and Flex, she joined Winningtemp as Head of HR in August 2021. Sara is passionate about people and believes that the future of work and HR is moving towards an approach where employees feel valued and have the tools to reach their potential. To achieve this aim, she’s focused on working to give employees their desired level of autonomy within their roles, creating a rewards system that focuses on recognising and understanding the needs of employees, from financial welfare to mental health. Additionally, her commitment to wellbeing is shown by her work as a board member at Räddningsmissionen, a Swedish charity working for social rights ensuring everyone has access to a dignified life.

About the author
Sara Holmberg

Fokuserer på mennesker

Hvis du er interessert i å finne ut mer om hva Winningtemp kan tilby din organisasjon, ta kontakt med vårt salgsteam.