No items found.
close
BLOG

Gjør medarbeidernes arbeid mer meningsfullt

Author:
Mikaela Clavel
Date Published:
August 2023
Length:
3
minute read
Hvordan kan du øke meningsfullhet hos dine ansatte og heve temperaturen?

Mennesker er ganske komplekse skapninger, og hver og en av oss er unike, men det er én ting som hver enkelt person på planeten lengter etter – og det er mening.

Vi trenger mening og hensikt, både i livet generelt og i jobben. Faktisk er det 87 % større sannsynlighet for at ansatte som mangler en følelse av mening på jobben slutter enn de som føler mening. Vår egen rapport – «Reduser personalomsetning» - bekrefter også dette ved å rangere «meningsfullhet» som den tredje viktigste faktoren som påvirker personalomsetningen.

Så nå vet du at meningsfullhet betyr noe. Men hva mener vi egentlig med det?

For å si det enkelt, refererer meningsfullhet til en følelse av hensikt, hvor god lagånden er og hvor motiverte de ansatte er. Hvis de ansatte føler at arbeidet deres har mening, er de mer engasjerte, lykkeligere, tar ut færre sykedager og har mye mindre sannsynlighet for å slutte.

Faktisk forbedrer ansatte ytelsen med 33 % om de synes arbeidet er meningsfullt. De er også 75 % mer engasjerte. Så hva er problemet? Vel, bare halvparten av de ansatte sier at arbeidet deres er meningsfullt...

Så ved å gi dine ansatte en sterk følelse av mening, øker du i praksis lønnsomheten. Derfor har vi i Winningtemp en måling av meningsfullhet, slik at du enkelt kan se hvordan de ansattes opplevelse er.

Hvordan kan du øke meningsfullhet hos dine ansatte og heve temperaturen? La oss ta en nærmere titt...

Vær tydelig på formålet ditt

Hvis du har et sterk formål, gir det ansatte en følelse av mening i rollene deres. Når ansatte forstår hvordan jobben deres bidrar til organisasjonens større mål og har innvirkning på samfunnet, er det mer sannsynlig at de finner oppgavene sine meningsfulle og givende.

Kjenner dine ansatte til selskapets formål? Det trenger ikke å være komplisert, men det bør være ambisiøst. Sikt høyt. Dette er din sjanse til å inspirere dine ansatte ved å fange kreativiteten og fantasien deres.

Her er noen eksempler på ulike bedrifters formål:

Microsoft: Å gjøre det mulig for hvert individ og hver organisasjon på planeten å oppnå mer.

Disney: Å underholde, informere og inspirere mennesker over hele verden gjennom kraften i ekstraordinær historiefortelling.

Spotify: Å låse opp potensialet til menneskelig kreativitet ved å gi en million kreative kunstnere muligheten til å leve av kunsten sin, og milliarder av fans muligheten til å nyte og bli inspirert av den.

Ikke vær redd for å sikte høyt eller tørre å forandre verden. Ved å ha en klar hensikt og åpenhet, vil det være mye lettere for dine ansatte å forstå hva du gjør, hvor du skal og deres egen rolle i å hjelpe deg å komme dit.

Tips:

Tydeliggjør teamets mål: Kommuniser tydelig teamets mål og hvordan det bidrar til selskapets overordnede formål. Hjelp teammedlemmer med å forstå deres påvirkning og viktighet. Knytt det opp mot et større oppdrag.

Knytt arbeidet til personlige verdier: Hjelp teammedlemmer med å identifisere hvordan arbeidet deres stemmer overens med deres personlige verdier og lidenskaper. Utforsk hvordan deres individuelle styrker og interesser kan brukes i rollene deres. Når arbeidet føles meningsfylt på en personlig måte, øker både engasjement og motivasjon.

Skap meningsfulle mål: Involver teamet i å sette meningsfulle mål i tråd med bedriftens formål. Sørg for at målene er utfordrende, men oppnåelige. Og ikke glem å regelmessig besøke og feire fremgang mot disse målene!

Ha en omtenksom bedriftskultur

Hvis du tydelig vil vise at du bryr deg om dine ansatte, og at du gjør en innsats for å forstå dem, spør dem hva de trenger og følg tilbakemeldingene deres. Da vil du automatisk forbedre meningsfullheten i arbeidet deres, fordi de vil bli mer investerte i det. Vil du vite mer? Her er 8 retningslinjer for å bygge en positiv tilbakemeldingskultur.

Ta Montcalm London som et eksempel. Ved å bruke vår AI-drevne engasjementsplattform og deres fokus på agil ledelse, var Montcalm i stand til å slutte å stille generelle spørsmål til ansatte, og i stedet fokusere på relevante spørsmål basert på tidligere svar.

Ved å stille de riktige spørsmålene til rett tid og tilpasse dem til sine ansatte, var Montcalm i stand til å fremme organisasjonskultur og skape et bærekraftig sted for folk der de kunne dele sine ærlige meninger. En økning i eNPS med 13 %, fra +16 til +29. Wow!

Tips:

Skap en positiv bedriftskultur: Utvikle en positiv og støttende arbeidskultur der teammedlemmer føler seg verdsatte, respekterte og som et team. Oppmuntre til åpen kommunikasjon, samarbeid og tillit. Når ansatte føler tilhørighet og støtte, opplever de større mening.

Fremme en følelse av eierskap: Oppmuntre ansatte til å ta ansvar for sitt arbeid og sine beslutninger. Gi dem muligheten til å bidra med sine ideer og kreativitet. Gi dem uavhengighet, og stol på deres dømmekraft.

Oppmuntre til samarbeid og felles formål: Gi ansatte sjansen til å jobbe sammen med et felles formål. Skap muligheter for tverrfunksjonelt samarbeid, teamarbeid og kunnskapsdeling. Fremhev den kollektive innflytelsen teamet kan ha når de jobber sammen.

Feire suksessene

Oppmuntring innebærer å anerkjenne og belønne ansatte for deres bidrag og innsats. Når det brukes effektivt, kan det forbedre oppfatningen av meningsfullhet i rollene deres betydelig.

Og det henger sammen med formålet også. For gjennom oppmuntring, kan man tydelig vise hvordan de ansattes innsats sammenfaller med bedriftens mål og visjon. Når ansatte får tilbakemeldinger som tydelig knytter arbeidet deres til den større sammenhengen, får de en klarere forståelse av hvordan de kan bidra til bedriftens suksess, noe som fører til en sterkere følelse av meningsfullhet..

Med dette i bakhodet, bør du prøve å gi tilbakemelding knyttet til spesifikk atferd, da det hjelper ansatte å forstå sammenhengen mellom det de gjør hver dag og den positive innvirkningen det har for den større organisasjonen. Over tid vil de føle at organisasjonen bryr seg om de ansatte og deres arbeid.

Regelmessig oppmuntring kan også bidra til å redusere følelsen av utbrenthet og stress. Ansatte som blir verdsatte for sitt harde arbeid har mindre sannsynlighet for å føle en følelse av balanse og velvære, noe som gjør arbeidet mer meningsfullt. Du kan få enda flere tips om hvordan du kan beskytte dine ansatte mot utbrenthet her:

Tips:

Gi muligheter til utvikling: Støtt faglig vekst og utvikling av ansatte. Tilby opplæring, veiledning og muligheter til å lære nye ferdigheter. Når ansatte ser sin personlige og profesjonelle utvikling som et resultat av arbeidet deres, øker det følelsen av mening.

Feire bidrag: Vis regelmessig takknemlighet for ansattes arbeid. Vis at du ser innsatsen deres og verdien de tilfører teamet. Feire individuelle prestasjoner og milepæler, forsterk betydningen av arbeidet deres.

Del suksesshistorier: Del historier om hvordan teamets arbeid har gjort en positiv forskjell. Fremhev ansattes innvirkning og resultatene av deres innsats for å forsterke en følelse av mening. Feire prestasjoner og milepæler, og anerkjenn teamets bidrag.

Å fremme meningsfullhet er mye mer enn et hyggelig initiativ. Det er grunnlaget for å skape engasjement, som igjen fører til selskapets lønnsomhet. Det gir også en rekke fordeler som vil merkes på alle nivåer i organisasjonen din. Til og med kundene dine vil legge merke til det!

Vi vet at det kan være litt vanskelig å måle (hvis du ikke har de riktige lederverktøyene). Det er derfor vi i Winningtemp har lagt til «meningsfullhet» som en av våre beregninger. Ved ganske enkelt å holde styr på temperaturen, kan du se hvor meningsfulle de ansatte føler seg i arbeidet sitt, og lage en strategi for å øke meningsfullhet ved å bruke tipsene ovenfor.

For mer innsikt, og for å finne ut hva dine ansatte virkelig ønsker, last ned vår guide: «Reduser personalomsetning– Hva bryr dine ansatte seg om i 2023?» eller book en demo med oss.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Mikaela Clavel
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Mikaela Clavel

Hør om vores produkt

Vores mission er at hjælpe ledere og medarbejdere mod en mere effektiv og succesfuld arbejdsplads. Hvis dette lyder spændende for dig, burde vi tale sammen.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer