No items found.
close
BLOG

Hur en företagskultur baserad på förtroende kan öka din produktivitet och omsättning

Author:
Robin Heed
Date Published:
February 2021
Length:
minute read
Hur en företagskultur baserad på förtroende kan öka din produktivitet och omsättning

Att bygga ett ökat förtroende på arbetsplatsen är tyvärr inte alltid en prioritet i alla världens företag idag. De flesta lägger mer tid och pengar på att öka försäljningssiffror eller på att bygga sitt varumärke. Men tänk om det här angreppssättet bygger på felaktiga antaganden? Tänk om du faktiskt kan öka din omsättning och tillväxt genom att lägga mer energi på dina anställdas välmående och på att skapa högre tillit på arbetsplatsen?

Faktum är att förtroende på arbetsplatsen har aldrig varit så viktigt som nu med tanke på året som varit och oroligheterna det medfört. Att få de anställda att känna tillit till varandra, till sin chef, och till företaget är inte bara ”nice to have”, utan en nyckel till ökad produktivitet och resultat.

Att få människor omkring dig att må bra och känna trygghet borde vara tillräckligt incitament för att alla företag ska vilja satsa på att bygga en kultur baserad på förtroende. Det finns dock även fördelar som sträcker sig långt förbi själva välmåendet. Faktum är att ett ökat förtroende för arbetsplatsen kan leda till ökad effektivitet, ökat engagemang och i slutändan även tillväxt i form av ökad omsättning.

Harvardforskaren och författaren bakom "The Trust Factor: The Science of Creating High Performing Companies," Paul J. Zak har studerat detta fenomen i över 20 år. Hans slutsatser förändrar sättet vi bör titta på företagskultur och dess påverkan.Siffrorna från Zaks forskning är tydliga och visar att företag med högt förtroende på arbetsplatsen upplever:

  • 74% mindre stress
  • 106% mer energi på jobbet
  • 50% högre produktivitet
  • 13% färre sjukdagar
  • 76% mer engagemang
  • 29% mer livsglädje
  • 40% mindre utbrändhet
Utforska Winningtemp Skapa en företagskultur baserad på förtroende Läs mer

Hjärnans funktion i förtroendeskapandet

I en artikel från 2017 i Harvard Business Research, berättar Paul J. Zak att det som höjde känslan av förtroende hos de anställda var inte nödvändigtvis flipperspel på kontoret eller en årlig bonus i lönekuvertet. Det som gjorde mest meningsfull skillnad var medarbetarnas nivå av oxytocin i blodet.

Oxytocin är ett hormon som står för de där varma, härliga känslorna inom oss. Oxytocin får oss att känna oss trygga och älskade. Den ökar när du till exempel får beröm, när man hjälps åt, eller när du bygger en relation med någon.Genom sin forskning har Zak identifierat strategier man kan applicera på arbetsplatsen för att öka nivåerna av oxytocin bland kollegorna, och därigenom även öka förtroendet och tilliten på arbetsplatsen. Så låt oss titta närmre på några av Zaks strategier.

Våga vara sårbar

Istället för att säga åt dina anställda att göra något, be dem om hjälp istället. Till skillnad från vad många tror så ökar det känslan av att du är en stark ledare, vilket även ökar din trovärdighet. Nivåerna av oxytocin ökar hos den tillfrågade som då känner ansvar och förtroende.

Ge beröm när någon gör något bra

Forskningen visar att beröm ger bäst resultatet när den kommer direkt efter att ett mål har nåtts. Det bästa är om det sker genuint, från en nära kollega eller chef, oväntat, personligt och ges framför andra kollegor. Bonusen är att oxytocin kommer att spridas, inte bara hos mottagaren, utan även de som tittar på. Chansen ökar därmed att de övriga känner sig inspirerade och vill jobba hårdare mot sina mål.

Låt de anställda få välja hur de vill jobba

2014 gjorde Linkedin en undersökning som visade att nästan hälften av anställda skulle byta ut en 20% löneökning mot chansen att ha kontroll över hur de arbetar.Ett ökat förtroende för arbetsplatsen bygger på ansvar och på att låta de anställda få ha input kring vilka projekt de jobbar med, hur de jobbar och var de jobbar. Med färre ramar finns också chansen att kreativiteten och innovationen växer.

Bygg relationer

Vi får ofta höra att vi ska fokusera på att jobba, inte på att slösa tid framför kaffemaskinen med kollegorna. Men att bygga relationer med kollegorna skapar just oxytocin och ökar då tilliten.

En studie från Google visade att chefer som visar intresse för sina kollegors framgång och personliga välmående ökade båda kvalitén och kvantiteten i sitt arbete. Så det är ingen dum idé att fråga om kollegans hund under fikarasten.

Slutsats

Att bygga en företagskultur baserad på förtroende spelar stor roll. Särskilt i dagens situation där vi är separerade fysiskt, så är det viktigt att bygga relationer och komma nära varandra på andra sätt.

Men hur vet man om företagskulturen fungerar idag? Går det att ta reda på vilka områden som behöver förbättras och vart man ska börja? Ja, det finns stora möjligheter till att följa upp företagskulturen idag. Men det är också många parametrar att hålla koll på för att lyckas mäta effekt och styra rätt.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Robin Heed
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Robin Heed
Robin Heed jobbar som Product Marketing Manager på Winningtemp och brinner för att hjälpa företag att skapa en engagerad och lönsam arbetsplats!

Hør om vores produkt

Vores mission er at hjælpe ledere og medarbejdere mod en mere effektiv og succesfuld arbejdsplads. Hvis dette lyder spændende for dig, burde vi tale sammen.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer