Hur pandemin påverkade och förändrade medarbetarupplevelsen

by
Hannah Wigren
March 30, 2022
3 MIN READ
Hur pandemin påverkade och förändrade medarbetarupplevelsen

Hur pandemin påverkade engagemang

Medarbetarengagemang har många olika definitioner. Men kärnan i engagemanget är medarbetarens känslomässiga koppling med sin arbetsplats. Denna koppling visar sig i hur mycket energi de är villiga att investera i att se sitt företag lyckas. Så, hur har pandemin påverkat den känslomässiga kopplingen?

Vår kunddata från Winningtemp visar att engagemang-nivåerna dramatiskt ökade runt mars 2020. Engagemanget höll sig starkt i flera månader, men avtog successivt. Nu är vi i början av 2022 och engagemanget är åter på väg upp igen.

Värt att notera att högt engagemang inte nödvändigtvis är positivt i alla situationer. Josh Bersin är en välkänd analytiker, HR-expert, författare och tankeledare. Han menar att engagemang kan ha negativa konsekvenser;

“..Men det finns också höga nivåer av stress, utmattning, psykisk ohälsa och ångest. Ordet ‘engagemang’ innebär att vara engagerad i sitt jobb. Det betyder inte nödvändigtvis att du är lycklig.”

Hur pandemin påverkade stress och arbetsglädje

Vi ser i vår kunddata från Winningtemp att respondenterna var mer positiva kring frågor om stress och inte så negativt påverkade av den under 2020.

En potentiell anledning för dessa lägre stressnivåer kan bero på den extra arbetstiden som hanns med tack vare den minskade pendlingen. Forskning visar att medarbetare loggade in 2 timmar extra varje dag jämfört med innan pandemin. Även om det kan leda till negativa risker kring work/life balance framöver, så betydde det kortsiktigt att medarbetarna hade mer fokuserad tid att göra klart sina arbetsuppgifter.

På frågan “Känner du att du har en rimlig arbetsbelastning” så svarade Winningtemp-användarna mer positivt under 2020, året då pandemin startade, än de gjorde tidigare år. Under 2021 såg vi en skarp nedgång, vilket innebär att arbetsbelastningen ökade avsevärt. Under resten av året fortsatte negativa svar att strömma in.

En viktig take away är att under det andra pandemiåret 2021, då restriktionerna började lyfta, så upplevde medarbetarna extra mycket stress.

En av frågorna i Winningtemps pulsundersökning var “Känner du att du är fri från stress som påverkar ditt arbete negativt?”. Den frågan fick fler positiva svar genom 2020, vilket bevisar att medarbetarna kände mindre stress. Dock ökade de negativa svaren markant under 2021, när medarbetare svarade att stress hade en stark negativ påverkan på deras arbete.

Dags för lösningar, del 1: Vad du kan göra nu

Obligatoriska semesterperioder

I många företag resulterade den ökade stressen och det höga engagemanget i att utbrändhet spred sig i organisationen. Många försökte lösa problemet genom att erbjuda obligatoriska semesterperioder för alla anställda.

LinkedIn gav exempelvis alla deras 15 900 anställda en hel veckas extra semester. Deras Chief People Officer Teuila Hanson sa:

“Vi ville vara säkra på att vi erbjöd något riktigt värdefullt, och det vi anser är mest värdefullt just nu är tid för annat än jobb. Och det som blir extra värdefullt med en kollektiv semester är att du inte kommer tillbaka till en full inkorg eller liknande, som att du har missat något.”

Flera friskvårdsprogram och coaching 

Vi såg också företag ta in externa resurser för att boosta välmåendet hos sina medarbetare, och få in mer inspiration i det dagliga arbetslivet.

Flera industrier började hyra in experter på psykisk ohälsa och andra coacher, vilket adderade en extra dimension till arbetslivet som de anställda oftast inte har tillgång till inhouse.

Justeringar i förmåner och förmånspaket

När arbetet tvingades bli allt mer digitalt, började många progressiva företag att anpassa sig till nya förutsättningar. De behövde agera snabbt för att säkerställa att medarbetarna var bekväma och kände support i deras nya arbetsmiljöer i hemmet.

I maj 2022, exempelvis, berättade Google att de erbjöd att betala upp till 10 000 kr till varje medarbetare för att köpa saker till sitt hemmakontor.

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. I den här artikeln djupdyker vi i GetAccepts viktigastes framgångsnycklar med datadrivna verktyg.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.