Resources
Blog

Innan du investerar i ett verktyg för medarbetarundersökningar

November 29, 2022
4
Minutes
Innan du investerar i ett verktyg för medarbetarundersökningar

Ett bra verktyg för medarbetarundersökningar gör din personal nöjdare samtidigt som den ökar medarbetarengagemanget. Tricket är bara att hitta en lösning som fungerar för just din verksamhet och era unika behov. Så här gör du för att välja rätt lösning som lyfter både dina medarbetare och ditt företag.

Det finns ett stort utbud av verktyg för medarbetarundersökningar. Såklart är det skönt att ha valfrihet, men det kan också kännas överväldigande och vara som att leta efter den berömda nålen i höstacken när det väl är dags att hitta en lösning som passar just din verksamhet och dina behov.

När man introducerar en ny plattform för att öka medarbetarengagemanget, eller när man byter ut den årliga medarbetarundersökningen, kommer det att kräva en stor investering i tid och resurser, och inte minst att medarbetarna är med på tåget.

Därför är det viktigt att du hittar rätt leverantör och lösning för din verksamhet innan du investerar i ett nytt system. Här är några viktiga saker att tänka på.


1. VIKTIGA FRÅGOR ATT STÄLLA I INLEDNINGSFASEN

Innan du beslutar dig för vilken lösning du ska investera i, ställ dig själv och de potentiella leverantörerna dessa frågor:

  • Vad vill du få ut av verktyget?
  • Hur enkelt är det att implementera lösningen? 
  • Hur bra fungerar appen och vad tycker slutanvändarna? (psst. Kolla våra recensioner på G2)

Svaren på de här frågorna ger dig en bra utgångspunkt när du sedan ska bedöma om en lösning är rätt för din verksamhet.

2. HITTA EN LÖSNING

Här är en checklista som stöd när du känner dig redo att välja:

Hitta en leverantör som du kan lita på. Du behöver hitta en leverantör som du har förtroende för, som förstår din verksamhet och vilka specifika problem det är som du vill lösa. 

Säkerheten i fokus. När man ska samla in mycket information från och om sina medarbetare behöver man se till att skydda informationen och hålla datan privat, därför är det viktigt att ställa följande frågor:

  • Vart sparas datan? 
  • Hur sparas datan? 
  • Pseudonymiseras datan? 
  • Hanteras den personliga datan i enlighet med Schrems II? 
  • Har företaget en extern DPO? 
  • Är servers ägda av tredjeland? 

Många frågor, men de måste ställas. Ett företag som inte följer det riktlinjer som finns utsätter sina kunder för onödiga risker. Och i slutändan är det kundens data som felhanteras och kunden som riskerar viten. Se därför till att leverantören följer internationella standarderna inom säkerhet och i enlighet med Schrems II . (Psst. Läs mer om vår ISO certifiering).

Se till att en bra support finns på plats. Många lösningar kan vara svåra att använda effektivt, detta leder till att många företag inte använder plattformens fulla potential. Se därför över hur mycket hjälp du kan få från företaget, även efter er onboarding. 

Se till att dina medarbetare är med på banan. Glöm inte bort slutanvändarna – din personal. En av de främsta fördelarna som ett bra verktyg för medarbetarundersökningar är att du ger dina medarbetare en röst och möjlighet att skapa förändring.

Träffa potentiella leverantörer. Ta ett möte med potentiella leverantörer så att de kan presentera sig själva och sin produkt. Då får du en bättre förståelse för hur de jobbar och om de känns rätt för er.

3. DAGS ATT TA BESLUT


Innan du bestämmer dig för någonting, tänk på det här först:

Känns leverantören rätt? Kolla på företaget bakom produkten, lever dom som dom lär? Alla företag som jobbar med medarbetarundersökningar använder sin egen produkt, så får dom ut det dom lovar att sin produkt ska ge? 

Vet vad du vill ha. Kom ihåg vad det är du köper. Du är ute efter en lösning som passar just era behov. Alla lösningar kommer att ha sina begränsningar, men det viktigaste är att du får ut den informationen du behöver för att hjälpa företaget vidare. 


Vill du få hjälp på din resa att hitta rätt lösning? Boka en genomgång med oss >

About the author

Focusing on people

If you are interested in finding out more about what Winningtemp can offer your organisation get in contact with our sales team.