No items found.
close
BLOG

7 konkreta tips till effektiv employer branding

Author:
Cecilia Holmblad
Date Published:
April 2022
Length:
minute read
7 konkreta tips till effektiv employer branding

Employer branding har aldrig varit mer på tapeten än idag eftersom det nu är fler än någonsin som söker ny arbetsplats. De organisationer som inte satsar på sin employer branding kommer få det svårt att locka till talangerna. Så, hur kan man komma igång och vad ska man tänka på? Vi frågade experterna.

I takt med att pandemin har trappats ner har arbetsmarknaden öppnat upp sig rejält. Det är många som letar nya jobb, men det är också många företag som söker efter nya tillskott. Faktum är att det finns fler annonser som söker rekryterare än någonsin tidigare.

Det finns alltså en enorm marknad för talangfulla rekryter idag. Men för att de ska välja dig som arbetsgivare så måste du arbeta med ditt arbetsgivarverbjudande, eller ditt employer brand. Vi träffade experterna Isak Nordahl från Careereye, och Poyan Karimi från Oddwork, och de beskriver employer branding som “att attrahera, rekrytera och behålla de bästa talangerna”.

Vi träffade de båda över en Lunch & Learn där de delade med sig av 7 tips på hur dagens organisationer kan komma igång med sin employer branding, och attrahera de bästa talangerna på marknaden

1. Uppmuntra medarbetarna att betygsätta er

En ny undersökning visar att 86% av rekryter får en mer positiv bild av arbetsplatsen efter att ha sett omdömen eller betyg. Alltså är det viktigt att din organisation samlar in betyg och omdömen där ni kan. Här finns också en chans att positionera sig från sina konkurrenter, eftersom många företag drar sig för att samla in omdömen.

Många organisationer är rädda för negativa omdömen och är därför inte så aktiva i att samla in dem. Men det finns ett enormt värde i att vara transparenta. Jag råder alltid våra kunder att be sina medarbetare att betygsätta arbetsplatsen på till exempel Careereye eller andra liknande sajter, berättar Isak. Det är en bra startpunkt.

2. Välj en taktik och sätt igång

Vi pratar ofta om att ha en strategi med sitt varumärke och med sin företagskultur, men många företag fastnar i strategi-tänket. Kanske anlitar man någon extern konsult som kommer in hjälper till att skapa en tydlig riktning, men när strategin ska bli konkreta taktiker fastnar många.

Strategin i sig är helt värdelös om du inte har tydliga taktiker, menar Poyan. Det är så viktigt att välja ut 3-5 taktiker och komma igång och börja exekvera. Arbetet är inte klart efter det, men då har ni ett mycket bättre utgångsläge än innan ni satte igång. Winningtemp är ett klockrent exempel på en taktik som borde ingå i de flesta organisationers strategi.

3. Använd medarbetarna i er kommunikation

Som tidigare nämnt är transparensen a och o när det gäller att locka till sig talanger och skapa en attraktiv arbetsplats. Rekryter vill kunna kika under huven och se hur företaget arbetar inifrån och ut. En viktig del i det är medarbetarna.

Det finns en sak som är unikt på varje företag, och det är medarbetarna, säger Poyan. Det är ert sätt att sticka ut. Även om ni har liknande produkter och tjänster som andra bolag, så har ni inte samma medarbetare. Så använd dem när ni ska marknadsföra er arbetsplats!

4. Använd verktyg för att förstå målgruppen

Eftersom dagens talanger har annorlunda preferenser jämfört med tidigare generationer, så behöver du skapa dig en tydlig förståelse kring deras behov. Det är ingen lätt uppgift, att kartlägga en så pass stor målgrupp, och därför är det viktigt att du använder dig av verktyg som förenklar arbetet för dig.

Det finns en drös av verktyg du kan använda för att förstå målgruppen bättre, menar Isak. Winningtemp är ett av dem, men ett annat exempel som vi använder på Careereye är Linkedin Talent Insights. Där får vi insikter kring dagens talanger tidigare än andra. Såna här verktyg kan kosta en del pengar, men när du investerar i rätt verktyg för just din organisation så kommer det vara värt det.

5. Gör en employer brand-matris

Behöver ni rikta era insatser mot det interna arbetet, eller utåt för att attrahera fler talanger? Poyan berättar om en taktik han använder med många kunder för att få en tydlig nulägesanalys.

Rita upp en graf där ena stapeln visar hur strategiskt rätt ni arbetar idag i jämförelse med era affärsmål. Och på den andra axeln skriver du varumärkeskännedom, alltså hur mycket som er målgrupp känner till om er idag. Sen placerar ni ut ert företag, både var ni är idag och vart ni vill. Här kommer ni snabbt kunna se om ni behöver rikta era employer brand-insatser inåt eller utåt.

6. Googla er själva

8 av 10 rekryter googlar arbetsgivarna de söker jobb hos. Därför är det så viktigt att det första intrycket de får av er via Google stämmer överens med hur ni vill framstå, och att ni attraherar den målgruppen ni vill nå. 

Det absolut enklaste sättet att få en snabb överblick över ens arbetsgivarvarumärke är att googla företaget, menar Isak. Vad kommer upp? Finns det gamla flashback-trådar eller artiklar som visar er i fel ljus? Eller kommer det upp positiva saker om priser ni vunnit eller spännande artiklar? Här behöver ni ta kontroll över vad som dyker upp, för att göra ett bra första intryck.

7. Fråga medarbetarna vad de gillar med arbetsplatsen

Du behöver inte alltid titta utåt för att hitta relevant information om talangerna du försöker nå. Ett enklare sätt är att istället titta inåt och prata med dina egna medarbetare för att få en tydligare uppfattning.

Om du vill få den konkreta sanningen till varför folk väljer att arbeta i din organisation, så fråga dem, menar Isak. Dina medarbetare kommer ge dig mer USPar än om du försöker få fram dem i ett ledningsmöte. När du har koll på vad som lockar med arbetsplatsen idag, så kan du sen matcha det med behoven på talangmarknaden, och se vad ni behöver förbättra. 

Hur kan Winningtemp bidra till arbetet med employer branding? 

Winningtemp erbjuder marknaden en plattform där vi med hjälp av den senaste forskningen använder avancerad AI för att samla in data och insikter från dina medarbetare. Baserat på datan ges konkreta actions kring hur ni kan förbättra kulturen. 

I datan finns ovärderlig information om vad som gör ert företag till en unik arbetsplats, menar Cecilia. Genom att använda informationen tex genom att visualisera datan på en karriärsida skapar man en autentisk och trovärdig bild av företaget. Så varför komplicera processen med att bygga employer brand? Lyssna inåt och använd informationen för att attrahera nya talanger! 

Nyfiken? Titta på vår kostnadsfria demo idag och se om Winningtemp är något för er.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Cecilia Holmblad
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Cecilia Holmblad
HR Tech Evangelist på Winningtemp. En outtröttlig optimist med 13 års erfarenhet inom HR, fast övertygad om framgångsformeln: positiv medarbetarupplevelse = positiv kundupplevelse = (lönsam) tillväxt

Hør om vores produkt

Vores mission er at hjælpe ledere og medarbejdere mod en mere effektiv og succesfuld arbejdsplads. Hvis dette lyder spændende for dig, burde vi tale sammen.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer