Resources
Blog

Ting at overveje i en MUS-samtale og udviklingssamtalen: 7 smarte råd

Emma Nilsrud
November 8, 2023
4
Minutter
Ting at overveje i en MUS-samtale og udviklingssamtalen: 7 smarte råd

Hvordan skaber du effektive mus-samtaler, der engagerer og hjælper medarbejderne med at præstere bedre? Hvordan udvikler du dem og sætter klare mål? Med de rette trin kan du skabe en vellykket mus-samtale og udviklingssamtale. Her deler vi disse trin, så læs videre for 7 smarte råd at tage med dig i mus-samtaler!

Hold løbende en-til-en-samtaler

En af de største fejl, virksomheder begår i forhold til mus-samtale, er at betragte dem som en byrde, der kun skal overstås en gang om året. Men det er langt fra sandheden!

En-til-en mus-samtaler er en af de bedste muligheder for ledere og medarbejdere til at udvikle sig og fastsætte mål, der åbner op for medarbejdernes potentiale. Alligevel afholder hele 72 % af virksomhederne årlige mus-samtaler ifølge en undersøgelse fra SHRM. Samtidig viser en Gallup-undersøgelse, at 86 % af medarbejderne ikke finder årlige mus-samtaler effektive for deres udvikling. Disse årlige samtaler er desuden omkostningstunge.

Et firma med 10.000 medarbejdere bruger omkring $2,4–35 millioner på arbejdstimer, der ikke giver konkrete resultater. Hvorfor sidder virksomheder stadig fast i årlige mus-samtaler? Tidligere var jobene mindre specialiserede, og der var et overskud af arbejdskraft.

Fokus var på at identificere medarbejdere, der ikke præsterede for at kunne skille sig af med dem. I dag er situationen en helt anden. For det første indser man nu, at medarbejdere kan coches til at præstere bedre. For det andet er rekrutteringsprocesserne dyre, og mange job kræver specialiseret viden. Der er typisk mangel på medarbejdere. Derfor er regelmæssige en-til-en mus-samtaler så vigtige.

Interessant nok siger 68 % af medarbejderne, der modtager regelmæssige tilbagemeldinger, at de er tilfredse med deres arbejdsplads. Risikoen for, at medarbejdere føler sig udbrændte, når ledere afholder en-til-en mus-samtale hver anden uge, er 84 % mindre sammenlignet med medarbejdere, der ikke har disse samtaler.

Coaching frem for at give ordrer

Det næste trin at tænke på i mus-samtale? Coaching frem for at diktere. En leder skal løfte andre og hjælpe dem med at nå deres fulde potentiale. Forskning viser, at konstruktiv kritik under mus-samtale ikke opbygger medarbejderne, men nedbryder dem. Det gælder selv for medarbejdere, der virker åbne for feedback. I mus-samtale handler det ikke om at fortælle medarbejderen, hvad der skal forbedres og hvorfor, men i stedet om at lytte og arbejde sammen med vedkommende. Hvad er medarbejderens styrker? Svagheder? Mål og ønsker? Hvordan kan disse optimeres i forhold til den ansattes opgaver og virksomhedens målsætninger? Mus-samtale er det perfekte øjeblik til at guide teammedlemmerne i, hvordan de kan vokse i deres roller.

Involver medarbejderne i mus-samtalen

At afholde mus-samtale på den rette måde kræver færdigheder - noget du som leder er klar over. Derfor bør du coache medarbejderne til at deltage aktivt i samtalen. Medarbejderne skal kunne forstå, hvad der forventes af dem, for at samtalen kan være effektiv. Er du usikker på, hvilke spørgsmål du bør stille, og omvendt for medarbejderne? Vores skabeloner til mus-samtale kan hjælpe dig med at planlægge en vellykket en-til-en-samtale. Skabelonerne giver en struktureret tilgang til mus-samtalen, uanset om det er dig eller en anden leder, der står i spidsen, hvilket sikrer et bedre og mere ensartet resultat.

Tilpas mus-samtalen med digitale værktøjer

En af de største fejl ved såkaldte "traditionelle" mus-samtaler og udviklingssamtaler er, at de bygger på gennemsnitlige standarder. Men som L. Todd Rose fra Harvard Graduate School of Education fremhæver i sin TEDx-præsentation, findes der ikke noget som "gennemsnit", når man skal tilpasse systemer til grupper af mennesker. Heldigvis findes der i dag digitale værktøjer, der gør det nemmere at tilpasse processer og tydeliggøre individernes styrker. Winningtemp er et sådant værktøj. Vi hjælper din organisation med at skabe en bedre arbejdsplads for de ansatte ved at måle medarbejderengagementet. På vores platform findes der også et afstemningsværktøj (se her for en gennemgang).

Vil du have en mere personlig tilgang til din mus-samtale? Kontakt os, og få en gennemgang af, hvordan vi kan hjælpe dig videre!

Emma Nilsrud er ansvarlig for det norske markedet hvor vi til tross for store distanser fra nord til sør, har et enormt ønske å likevel være der for hverandre - nesten som to gode naboer. Som en ekte nordmann(dame) har hun et oppriktig ønske om å hjelpe bedrifter å fokusere på sine styrker og å overkomme vanskeligheter. Nettopp derfor jobber hun i Winningtemp.

About the author
Emma Nilsrud

Fokuserer på mennesker

Hvis du er interessert i å finne ut mer om hva Winningtemp kan tilby din organisasjon, ta kontakt med vårt salgsteam.