Hur du ökar välmåendet hos dina medarbetare i osäkra tider

by
Hannah Wigren
March 11, 2022
3 MIN READ
Hur du ökar välmåendet hos dina medarbetare i osäkra tider

Hur får du dina medarbetare att må bra och känna sig engagerade när omvärlden känns osäker och nyheterna sprider negativitet dagarna i ända? I svåra tider, vare sig det handlar om pandemier eller krig, krävs det att ledare kliver fram och leder sina medarbetare mot psykiskt välmående. I den här artikeln delar vi med oss av lärdomar från pandemin och handlingar du kan ta för att säkra välmåendet hos dina medarbetare.

Under två år har vi kämpat med en pandemi som har rubbat vårt arbetsliv och vår fritid, vars effekter kommer att märkas av lång tid framöver. Och nu, när den här artikeln skrivs, pågår ett krig mellan Ukraina och Ryssland, som självklart påverkar oss och vårt välmående.

Pandemin har givetvis fört mycket ont med sig, som en ökad psykisk ohälsa, ökad stress, och för företagen har det blivit allt svårare att behålla talanger. Men det har också tvingat fram en del innovativa, spännande lösningar från organisationer, för att bibehålla en hög grad välmående och engagemang.

Här är 4 sätt du kan öka dina medarbetares välmående, och exempel på hur företag använt sig av dessa verktyg de senaste åren:

1. 4- dagars arbetsvecka

Den här kontroversiella strategin har ökat allt mer i popularitet de senaste åren, framför allt när medarbetare värderar balans mellan jobb och fritid i allt högre grad. Med en tredje ledig dag i veckan kan medarbetare välja precis hur de behöver spendera dagen för att återhämta sig, och de kan känna sig 100% energifyllda när måndagen hägrar igen.

Det pratades om en förkortad arbetsvecka redan innan pandemin, men diskussionerna blev mer intensiva i takt med att utbrändheten och stressen ökade under 2020. Och flera organisationer började med konkreta experiment.

40% ökning i produktivitet

Ett exempel på ett framgångsrikt experiment sågs på Island, där de testade en 4-dagars arbetsvecka med 2500 kommunanställda. Resultaten var överväldigande positiva. Produktiviteten var på samma nivå, eller högre, som innan. Dessutom minskade stressen, känslan av utbrändhet, och deltagarna upplevde en bättre balans mellan jobb och fritid.

Snabbt tog andra länder efter och testade. Microsoft Japan testade 4-dagars arbetsvecka i 5 veckor och rapporterade en ökning i produktivitet på 40%. 92% av deltagarna sa att de föredrog en kortare arbetsvecka.

En annan fördel med en kortare arbetsvecka är att det kan vara ett sätt att positionera sig för att få de bästa talangerna. Banks Benitez, VD för Uncharted, sa att “Vi är ett litet företag. Vi kan inte vara topp 1% på kompensation, men vi kan vara topp 1% när det gäller mest förmånliga arbetsveckan.”

Om 92% av medarbetare föredrar en kortare arbetsvecka, och du kan erbjuda det före dina konkurrenter, kan du alltså ha en massiv konkurrensfördel.

Lär dig hur medarbetarengagemang har förändrats!  Medarbetarengagemang - skiftet och fokus framöver Ladda ner guiden


2. Betald ledighet

Många företag kunde tydligt se stressen och utbrändheten öka bland sina medarbetare under pandemin. För att stoppa ökningen valde flera av dem att erbjuda betald ledighet för alla anställda.

Sociala Medier-företaget Hootsuite gav alla medarbetare en vecka betald ledighet, för att fokusera på sin mentala hälsa.

Även Linkedin, med sina 16 000 anställda, gav samtliga en arbetsfri, betald vecka. De ansåg att det var det mest uppskattade incitamentet i en tid där stressen ökade och balansen mellan jobb och fritid var alldeles för suddig.

Kanske är det alldeles för svårt för dig som chef att ge en vecka ledighet till dina anställda, men det kan vara värt att se över alternativen. Kortare perioder av obligatorisk ledighet kan vara ett viktigt incitament för de bästa talangerna att stanna och dras till din organisation.

3. Friskvårdsprogram med fokus på psykisk hälsa

Självledarskap är trendigt just nu, men visst är det mycket roligare och stimulerande när vi kan utvecklas tillsammans? Under pandemin var det många organisationer som investerade i de anställdas hälsa genom olika typer av hälsofokuserade insatser.

JLL valde att skapa en intern onlineportal där de samlade podcasts, webinar och andra resurser åt sina distansarbetande anställda. De skapade också nytt material med fokus på att förbättra sina medarbetares fysiska och mentala hälsa, och de samlade allt på ett och samma ställe för att det skulle vara enkelt att hitta och konsumera.

Många andra organisationer inom helt olika branscher tog in experter och coacher inom psykisk hälsa för att bidra till välmåendet på arbetsplatsen. En viktig insats som organisationer sällan har in-house. Även om det verkar som en kortsiktig insats, så är det liknande åtgärder som snabbt börjar bli återkommande fenomen på både stora och små företag.

4. Justeringar i förmåner

Pandemin gjorde att våra medarbetares behov förändrades, och därför valde många organisationer att justera sina förmåner, baserat på de nya behoven. 

När många av oss tvingades att börja arbeta hemifrån, så anpassade sig flera av de mest moderna företagen, och insåg att medarbetarnas komfort hemifrån var minst lika viktigt som på kontoret. I maj 2020 gjorde Google en insats där de stod för upp utrustning till hemmet upp till ett värde av 10 000 kr för de medarbetare som arbetar hemifrån.

Inredningsföretaget Feather valde att hjälpa till på ett annat sätt. De bidrog genom att betala flera av medarbetarnas vanliga räkningar, eftersom utgifterna gick upp när de spenderade så mycket tid hemma.

Den här omstruktureringen av förmåner försäkrar att alla medarbetare kan arbeta på samma villkor. Risken att fortsätta “som vanligt” är att människors omständigheter eller tillfälligt bristande ekonomi påverkar deras arbetsförmåga negativt, jämfört med andra medarbetare där omständigheterna råkar vara bättre.

Avslutningsvis

Även om pandemin verkar närma sig ett slut, så råder det fler oroligheter i världen. Kriget i Ukraina lämnar ingen oberörd, och det påverkar dina medarbetare på ett eller annat sätt. Det är viktigt att du som ledare förstår dina medarbetare, och lyssnar på hur de mår och vad deras behov är för tillfället. Om du kan besvara de här behoven och agera på deras åsikter, kommer du skapa en arbetskultur baserad på förtroende, och dina nuvarande och framtida medarbetare kommer att tacka dig.

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. I den här artikeln djupdyker vi i GetAccepts viktigastes framgångsnycklar med datadrivna verktyg.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.