No items found.
close
BLOG

Reduser stress og maksimer lykkefølelsen din med sterkere hjernemuskler!

Author:
Cecilia Holmblad
Date Published:
December 2021
Length:
minute read
Hvordan redusere følelsen av stress? Få en sterkere hjernemuskel!


Vil du leve et liv fullt av glede og mening? Da må du bli kjent med hjernen din. Men hvordan kan du bli en venn med hjernekontoret? Å se innover kan være vanskelig, og det kan føles skummelt å analysere ditt indre. I denne artikkelen vil vi hjelpe deg med å reflektere over tankene og følelsene dine. Sammen med hjerneforskeren Lena Skogholm kommer du til å lære deg hvordan du kan bli kjent med hjernen din og maksimere lykkemåleren.

Under pandemien har den psykisk helsen i både Norge og Sverige og i andre land blitt negativt påvirket.  Folk har følt seg ensomme under isolasjon, og hjemmekontor har redusert den sosiale kontakten. I disse situasjonene er det ekstremt viktig at hjernen er bestevennen din, i stedet for å være din verste fiende.

Vi hadde nylig et besøk på vår Lunch & Learn av foreleser, forfatter og atferdsforsker Lena Skogholm. Der fortalte hun om hvordan du bygger en sterkere hjerne og booster livsgleden!

I denne artikkelen vil du lære mer om de 3 viktigste punktene fra forelesningen gjennom Lunch & Learn. Du som leder kan bruke disse innsiktene til å bygge en sunnere arbeidsplass, og du som medarbeider kan bruke disse råd til å jobbe sunnere.

Vil du forresten vite mer om Winningtemp? Ta en titt her for å se en demo!

1. Vi sliter ut verdifulle deler av hjernen i jobben vår

I den "logiske delen" av hjernen er det verdifulle celler som vi bruker når vi for eksempel jobber mot mål og lager strategier, eller gjør andre tankevekkende oppgaver. Disse cellene krever mye energi, og det er de vi hovedsakelig bruker i logisk tenkning. Så hvor foregår vanligvis disse tunge aktivitetene? På jobben.

Hjernen din, som i stor grad ble skapt med formål å overleve på savannen, slites sakte ut av dagens moderne samfunn. Kanskje det er på tide å begynne å jobbe energieffektivt i stedet for tidseffektivt. En måte å holde hjernen i form og opprettholde effektiviteten er å ta regelmessige pauser i løpet av dagen.

  • Hjernen er den vanligste slitasjeskaden vi har i dag, forteller Lena Skogholm. Vi bruker mye tid på ergonomi på arbeidsplassen, med høydejusterbare bord og riktig belysning og så videre, noe som er veldig bra. Men hvor mange arbeidsplasser har ergonomi for hjernen? 

2. Gode relasjoner er den viktigste delen av et sunt liv 

Helt siden menneskehetens begynnelse har vi utviklet oss til å verdsette sterke relasjoner. Da vi var hulemenn, var sterke relasjoner noe som kunne utgjøre forskjellen mellom liv og død. Hvis du var alene uten flokken din på savannen, var du et lett bytte. Siden steinalderen har den emosjonelle delen av hjernen ikke utviklet seg så mye mer. Derfor verdsetter vi fortsatt høyt på tilhørighet, og vi blir lett stresset og deprimert når vi føler oss ensomme.

  • Hvis du vil ha en sunn arbeidsplass, må du ta vare på relasjoner, sier Lena. De følelsesmessige delene av hjernen er sterkere enn den logiske delen av hjernen, og kan ivaretas minst like mye. Og dette gjør vi ved å bygge verdifulle relasjoner. 

3. Arbeid med å få en balanse mellom pessimisten og optimisten i deg 

I hjernen finnes det deler som Lena kalles grådagshjernen og solskinnshjernen. Grådagshjernen er den negative, impulsive delen som må finne farer og negative ting i hverdagen. Dessverre er den også veldig flink til å aktivere andres grådagshjerner, slik at en negativ spiral startes. 

Solskinnshjernen er den positive delen av hjernen, hvor vi heller ser på muligheter i stedet for problemer. Dessverre er det lettere for oss å tenke på en negativ opplevelse, selv om du hadde flere positive opplevelser på samme dag.

Det er viktig for de i lederstillinger å holde styr på når medarbeiderne bruker de ulike delene av hjernen. Det kreves at du jobber for å finne en balanse mellom grådagshjernen og solskinnshjernen. En ting du kan gjøre for å holde den riktige balansen er å stille spørsmål som fokuserer på muligheter og deretter aktivere solskinnshjernen, i stedet for å fokusere på problemer som vekker grådagshjernen.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Cecilia Holmblad
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Cecilia Holmblad
HR Tech Evangelist på Winningtemp. En outtröttlig optimist med 13 års erfarenhet inom HR, fast övertygad om framgångsformeln: positiv medarbetarupplevelse = positiv kundupplevelse = (lönsam) tillväxt

Hear about our product

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer