Annika R Malmbergs supertips - Mötesroller till alla deltagare för ökat engagemang

by
Cecilia Holmblad
February 9, 2022
3 MIN READ
Annika R Malmbergs supertips - Mötesroller till alla deltagare för ökat engagemang

De bästa mötena är där alla deltagare är engagerade. Möten där alla lyssnar, där åsikter kommer fram och man hinner med alla punkter på agendan. Men tyvärr är det alltför sällan det händer. Ofta finns det många deltagare som är passiva, pratar om irrelevanta saker eller inte släpper in andra i samtalet. Så vad kan du göra åt det? Vi frågade kommunikationsexperten Annika R Malmberg.

Under pandemin har har de flesta möten blivit digitala, och statistiken är tydlig. Vi har fler möten än någonsin, men de är sällan effektiva. Ofta har vi möten som inte engagerar eller fyller ett syfte. Möten med lågt engagemang kan bero på att vissa personlighetstyper hörs mer än andra och pratar om fel saker, samtidigt som andra håller inne med sina åsikter, till exempel.

För att ni ska kunna bygga en inspirerande arbetskultur behöver kulturen baseras i engagemang och välmående. Och då krävs det att värderingarna även visar sig i mötesrummen.

Annika R Malmberg är författare, framgångsexpert och en av Sveriges duktigaste och mest färgstarka föreläsare. Hon är också otroligt kunnig inom de olika personlighetstyperna som finns bland oss. Nyligen var hon med i en Lunch & Learn hos oss på Winningtemp, och hon delade med sig av sin favoritstrategi för hur man kan göra möten mer engagerande för deltagarna. Den innebär att du delar ut roller till mötesdeltagarna.

Varför ska ni ha mötesroller?

Genom att ha fler bestämda roller blir mötet mer strukturerat, ni hinner det ni ska på utsatt tid, och alla får sin röst hörd, oavsett personlighetstyp.

De vanligaste rollerna, som de flesta mötena har idag är ordförande och, i bästa fall, en sekreterare. Men räcker verkligen det? Nej, säger Annika.

Det räcker inte när vi har så många personlighetstyper, som introverta och extroverta till exempel, menar Annika. Det blir lätt att alla inte kommer till tals när vissa hörs och syns mer än andra. Så istället för att bara tilldela 2 roller, kan vi dela ut flera roller, så att vissa hålls tillbaka lite och vi riktar rampljuset mot flera.

Vilka mötesroller kan du dela ut?

Här är några roller som Annika rekommenderar att du delar ut till deltagarna på möten för att boosta engagemanget:

Terminator. Terminatorn har rätt att döda. Ja, alltså inte bokstavligen, utan rätt att avsluta diskussionen när någon börjar sväva iväg från huvudämnet eller pratar för länge. I ett möte behöver ni hålla er inom vissa ramar för att driva agendan framåt, och alla måste få göra sina åsikter hörda. Terminatorn ser till att vissa inte snor rampljuset och sabbar mötets syfte.

Åsiktsdragare. Det här är någon som ser till att alla pratar. Kanske sitter någon tyst för att de inte har fått frågan eller de tycker att deras poäng redan har tagits upp? Åsiktsdragaren ser till att ingen åsikt blir ohörd.

Tidtagare. Tidtagaren ser helt enkelt till att man håller den bestämda mötestiden. Ibland behövs det en påminnelse att någon har pratar om samma poäng för länge eller att det ska hinnas med många punkter innan mötestiden är slut.

Trivselfixare. Trivselfixaren är en underskattad roll. Här kommer någon som ser till att det är fint i mötesrummet, att fikabrödet inte tar slut eller kanske någon pausaktivitet som höjer energin hos deltagarna. Möten kan lätt bli långtråkiga och energin kan dippa, men inte om ni har en utnämnd trivselfixare.

Olika roller för olika personlighetstyper?

Passar alla roller för alla typer av personer? Kan till exempel en blyg person vara terminator, och kan en oorganiserad person vara tidtagare? Annika menar att det kan vara intressant att tilldela personer en roll de annars inte hade haft.

Jag jobbar med många chefer och jag minns en gång där en kvinna testade roller under sina möten, berättar Annika. Hon gav rollen som trivselfixare till en tillbakadragen introvert, en “blå” person, som oftast gillar att förbereda sig, få ett tydligt syfte och ha det uppstyrt. Typiskt sett brukar mer extroverta, “gula” personer trivas som trivselfixare, men hon ville testa något nytt. Hon sa att resultatet var galet! Aldrig tidigare hade det varit lika väl förberedda lekar och tävlingar, just eftersom den här “blåa” personen hade förberett sig minutiöst. Tro inte att personligheter styr vilka roller man passar bäst för, låt dina medarbetare överraska dig!

Nu har du chansen att göra dina möten mer engagerande, få fler åsikter hörda och upptäcka nya sidor hos dina medarbetare! Vilka roller ska du dela ut till nästa möte?

Om du vill lyssna på hela Lunch & Learn med Annika och lära dig mer om personlighetstyper och våra vanligaste misstag i relationer, så kan du klicka här.

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. I den här artikeln djupdyker vi i GetAccepts viktigastes framgångsnycklar med datadrivna verktyg.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.