Vår Customer Success Manager tipsar – framgångsfaktorer för HR

by
Hannah Wigren
September 9, 2019
3 MIN READ
Vår Customer Success Manager tipsar – framgångsfaktorer för HR

Winningtemps Customer Success Manager Matilda var en utav de första medarbetarna som anslöt till Winningtemp. Hon ser en avsevärd skillnad på hur HR arbetar nu i relation till när hon startade sin resa på Winningtemp för drygt två år sedan.
– Även de mest konservativa branscher börjar öppna ögonen för att använda digitaliseringens möjligheter i syfte att bli mer snabbfotade inom HR, säger Matilda Andersson på Winningtemp.

Lika naturligt med välmåendesiffror som resultatsiffror

När Matilda började arbeta på Winningtemp hade hon ingen aning om vad som låg framför henne. Hon såg ett enormt driv hos grundarna Pierre och Mathias och smittades av deras entusiasm. Hon förstod att det fanns en risk i att ansluta en startup i ett tidigt skede, men lockades av grundarnas storslagna planer som hon ville bli en del av.
– Jag har inte ångrat beslutet en sekund och det visade sig att jag kunde lita på min magkänsla, säger Matilda.

I Matildas roll som Customer Success Manager ingår att stötta kunder så att de får ut största möjliga värde av Winningtemp.
– Jag stöttar i uppstarten genom att planera införandet av Winningtemp tillsammans med kunden. Vidare guidar jag dem igenom en process som syftar till att hitta ett arbetssätt för att tillämpa Winningtemp i organisationen. När kunden har hittat sitt arbetssätt och det har blivit lika naturligt för dem att prata om välmåendesiffror som resultatsiffror, då är jag nöjd, säger hon.

Matilda kan urskilja stora skillnader i hur HR arbetar nu, jämförelsevis med två år tillbaka i tiden. När hon började på Winningtemp ville HR-avdelningar realisera Agil HR, men många organisationer var omogna när det kom till att arbeta med digitala medarbetarundersökningar i realtid.
– Många organisationer var omogna, men det fanns early adopters inom HR som hoppade på tåget och såg vinningen med att jobba agilt och digitalt. Idag är situationen helt annorlunda och även de mest konservativa branscher börjar öppna ögonen för att använda digitaliseringens möjligheter i syfte att bli mer snabbfotade inom HR, säger hon.

Guide Ledare skapar lönsamhet genom fokus på medarbetarupplevelse Hämta guiden här!

Framgångsfaktorer för HR

Den största utmaningen som Matilda har identifierat handlar om att arbeta proaktivt och aktivt med HR-frågor. HR har traditionellt har setts som en bifunktion, men i takt med att samhället utvecklas och medarbetares inflytande stärks, har HR-avdelningens auktoritet ökat. Att vara en attraktiv arbetsplats är A och O för att attrahera och behålla talanger. Om inte HR får mandat för att arbeta proaktivt med välmående lämnas något så viktigt som en organisations arbetsgivarvarumärke till slumpen. Matilda har identifierat två framgångsfaktorer för att skapa en HR-avdelning som möter de nya kraven.
– Organisationer som arbetar proaktivt och aktivt med HR-frågor har ofta ett stort mandat i ledningsgruppen. Vidare har företag som ligger i framkant ofta hittat eldsjälar i organisationen som hjälper till att sprida HR’s budskap, säger hon.

Matilda menar att det finns en tydlig koppling mellan HR och lönsamhet. Med digitala verktyg som Winningtemp kan HR-avdelningen arbeta datadrivet, vilket frigör tid som kan läggas på sådana insatser som skapar värde. Det innebär att HR kan påvisa hur deras arbete bidrar till affärsnytta. Detta skapar en snöbollseffekt, ju mer HR kan påvisa affärsnytta, desto mer inflytande kommer deras funktion att få.
– HR kan förbättra möjligheterna för en verksamhets medarbetare, vilket i sin tur leder till högpresterande organisationer. Genom att arbeta proaktivt med faktorer kopplat till välmående kan HR bidra till ökad lönsamhet, säger Matilda.

Avslutningsvis summerar Matilda vad som krävs för att skapa en modern HR-avdelning.
– För det första måste det finnas stöd i ledningsgruppen, utan stöd uppifrån är det svårt att få hela organisationen att lyssna. Man måste också förstå vikten av proaktivt arbete och digitala verktyg. Slutligen behöver man vara lyhörd för vad medarbetarna vill och önskar kombinerat med ett affärstänk, menar Matilda.

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

5 olika typer av medarbetarsamtal - och när du ska hålla vart och ett
5 olika typer av medarbetarsamtal - och när du ska hålla vart och ett

Medarbetarsamtal kan kännas svåra. Vad för typer av medarbetarsamtal ska du hålla? Och när håller du vart och ett? Samtidigt är medarbetarsamtal så otroligt viktiga. Du för dialog med dina medarbetare, mottar deras feedback och får dem att känna sig delaktiga.Nyfiken på 5 typer av medarbetarsamtal som hjälper dig skapa ett engagerat team? Läs vidare! HUR ONE-ON-ONES HJÄLPER DIG BYGGA EN VÄLMÅENDE ORGANISATION One-on-ones är ett måste för en välmående arbetsplats. Varför då?Jo, en undersökning av 20000 medarbetare som publicerades i Forbes visar betydelsen väldigt konkret. One-on-ones som hålls varannan vecka minskar risken för att medarbetare känner sig utbrända med hela 84%.Men endast 51% av medarbetare säger att deras arbetsgivare är bra på att lyssna på dem. Samtidigt, när företag är aktiva, tar i bruk olika metoder och lyssnar på medarbetare ofta höjs medarbetarengagemanget med 1250%.Utöver det här säger

Camilla Hällström
Camilla Hällström
December 11, 2020
Förstå dig själv och olika personlighetstyper
Förstå dig själv och olika personlighetstyper

Hur kommer det sig att vissa personer verkar vara födda till sociala lejon och varför har ordet social blivit lika självklart i jobbannonsering, som ketchup är för en småbarnsfamilj? Oavsett så kan garanterat förståelse för varför vi beter oss olika, öppna många nya dörrar. VAD ÄR EGENTLIGEN SKILLNADEN MELLAN BETEENDE OCH PERSONLIGHET? Enligt författaren och föreläsaren Linus Jonkman har vi en tendens att röra ihop begreppen

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 28, 2020
2020 ett år att minnas
2020 ett år att minnas

När jag var liten så föddes jag sjuk, väldigt sjuk. 8 läkare var med vid förlossningen och dom tog mig direkt när jag kommit ut. Efter en operation så låg jag i koma de första 2 månaderna i livet. Första gången som min mamma fick hålla mig efter operationen så stannade mitt hjärta, när jag låg där i hennes armar. Jag var så nära döden, men jag valde livet.Jag har såklart ofta funderat på minuppgift på jorden, varför min själ valde jordelivet – någon anledning måste det vara. Speciellt mycket tänker jag på denna saken i svåra stunder med närmast outhärdliga prövningar. Som när min far tog sitt liv, min älskade mormor utplånades i cancer eller när jag äntligen kom ur 1 års terror - i greppet av en psykopat. Detta är några av de sår som gör sig påminda i stunder då livet ställs på sin kant.Som nu, året 2020, när vi alla befinner oss i vad jag vill likna som en bisarr situation. Där vi dagligen måste göra val, träffa eller inte träffa nära och kära. Kramas eller inte kramas. > Jag är orädd. Drivkraften till vår podd var att inspirera fler till att våga förändra och ifrågasätta beprövade arbetssätt inom HR. Under mina 10 år som HR chef i olika branscher och bolagsstorlekar har jag inte sällan känt mig som en udda fågel eftersom jag vill utmana det beprövade -

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
September 15, 2020
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater