No items found.
close
BLOG

Varför en modern process för Performance Management är ett måste

Author:
Hannah Wigren
Date Published:
February 2020
Length:
minute read
Varför en modern process för Performance Management är ett måste

Hur organisationer hanterar sina processer kopplat till Performance Management har en djupgående effekt på hela verksamheten. Klassiska utvecklingssamtal och årliga medarbetarundersökningar är en föråldrad metod som t.o.m. kan ge motsatt effekt. En modern process för Performance Management är inte längre ett plus, utan ett måste.Denna bloggartikel redogör varför du bör investera i att uppdatera din Performance Management-process:

Motivera medarbetaren

På senare år har Performance Management blivit ett av HR-avdelningens mest utmanande område. Det handlar till stor del om behovet att förändra processen, utan att förlora hur alla delar hänger samman. Organisationers vision och värderingar förändras i samband med vår föränderliga och flexibla värld. Är det inte dags att den traditionell processen kopplat till medarbetarsamtal gör detsamma?

Forskning av psykologer vid Kansas State University, Eastern Kentucky University och Texas A&M University fann att uppemot 90 % av utvärderingar kopplat till prestation är smärtsamma och ineffektiva för mottagaren.

Traditionella Performance Management-processer kan ibland göra mer skada än nytta. En rapport av BreatheHR antyder att 10% av alla medarbetare upplever att deras chef inte är förberedd inför deras medarbetarsamtal.

Fysiska hälsoproblem

BHSF fann att brittiska medarbetare påstår sig ha fysiska hälsoproblem när de sjukanmäler sig. Ändock medgav 21 % att stress var den egentliga orsaken, medan 18 % uppgav ångest, och 20 % sa att depression var den egentliga anledningen. Detta är ett stort problem och effekten kan snabbt sprida sig till andra områden. Att en femtedel av arbetskraften i det tysta lider av psykiska hälsoproblem kommer mest troligt bidra till en produktivitetskris. Faktum är att ONS har konstaterat att arbetsproduktiviteten var lägre det gångna decenniet än vid någon annan tidpunkt på 1900-talet.

Personalomsättning

Många företag har problem med att vårda och inspirera medarbetare i den utsträckning som behövs. En enkät som genomfördes av Korn Ferry visar att 33 % av de tillfrågade byter jobb för att de är uttråkade och behöver en ny utmaning.Richard Branson uttalade de berömda orden: ”Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.” Ett uttjatat citat? Kanske det, men av goda skäl eftersom det konkretiserar problematiken. Enligt en undersökning av Bridge kommer millenniegenerationen högst troligt att vara lojala mot de arbetsplatser som erbjuder utvecklingsmöjligheter.

Hela 86 % av de tillfrågade uppgav att erbjudande om karriär och- vidareutveckling skulle få dem att stanna på sin nuvarande arbetsplats.

Vi måste lyssna på vad våra medarbetare försöker kommunicera till oss.Frågan är hur man anpassar en praxis som går tillbaka så långt som 200 e.Kr. på dagens moderna företag. Det är en utmaning, men vi måste försöka. En modern process för Performance Management är inte längre ett plus, utan ett måste.

Företagskultur

Ett svagt medarbetarengagemang kostar företag världen över miljarder kronor varje år. I en undersökning från Hays där 2000 medarbetare tillfrågades svarade 43 % att de söker ett nytt jobb och att företagskulturen var den främsta orsaken. Den ekonomiska skadan är enorm. Vidare fann Catalyst att kostnaden för att ersätta en medarbetare på ingångs- och mellannivå kostar mellan 30 % och 150 % av dennes årslön. För chefer kan denna siffra stiga till uppemot 400 %. Enkelt uttryckt är det viktigt för företaget att varje aspekt av Performance Management tas på allvar. Företagskulturen, medarbetarens psykiska hälsa och din verksamhets utveckling är beroende av det.Globala företag som Amazon och Uber har nått löpsedlarna på sistone på grund av historier om destruktiva företagskulturer. Även om de har ridit ut stormen, kan det vara förödande för många mindre företag. Topptalanger gör alltid noggranna efterforskningar kring vilket nästa steg i karriären ska bli. Deloitte rapporterar att närmare 20 % av respondenterna i åldersgruppen 24–35 år tycker att rykten om etiskt beteende, mångfald, inkludering och välmående är viktiga faktorer vid val av arbetsgivare. Dina framtida medarbetare avgör redan nu om din organisations vision och värderingar överensstämmer med deras egna.

Datadriven och digital HR

Receptet för framgång finns i dina händer. Det handlar om att förenkla processen och göra så att chefer och medarbetare har en känsla av kontroll, utan rädsla för tillrättavisningar. Dipti Salopek, personalchef på Etsy, har talat om teknikens betydelse inom området för medarbetarengagemang framöver. I sitt tal på HR Tech Summit New York sa hon: – ”När jag blickar framåt tror jag att plattformar som stärker medarbetarengagemang kommer att vara viktigt ur ett teknikperspektiv – speciellt dem som fokuserar på positiv förstärkning.” Hon fortsatte med att säga att: – ”HR är sena med att utnyttja fördelarna när det kommer till digital medarbetaranalys. Här tror jag att mobilanpassning kommer att bli enormt stort – och då menar jag att tillhandahålla ett användarvänligt gränssnitt för medarbetare.”

Moderna medarbetarundersökningar

I linje med Salopeks förutsägelser skördar Avega Group redan frukterna av en plattform inom Performance Management som ger dem insikter om företagets mående i realtid. Marknadschef Ulrika Nyberg säger att ledarskapsperspektivet förmodligen är den viktigaste delen: ”Målet var att ge ledarna ett verktyg för att kontinuerligt mäta och förstå hur deras organisation mår. Det har bidragit till att ledarna kunnat agera snabbare. Att få ett användarvänligt verktyg och kunna arbeta datadrivet är så viktigt.”Plattformen interagerar med medarbetarna och ger dem möjlighet att känna sig trygga och lyssnade på. Det gör inte bara att medarbetarsamtal blir konstruktiva och relevanta igen. Det är också möjligt att upprätta mål baserat på OKR eller SMART målformulering på ett transparent och meningsfullt sätt. Genom att effektivisera medarbetarsamtal, one-on-ones och feedbackmöten kan du lyssna på medarbetare och hålla koll på deras framsteg.Fredrik Ring, VD på Avega Group berättar hur plattformen har berikat företagets sätt att arbeta med Performance Management: ”Vi behöver helt enkelt förstå våra konsulter så bra som möjligt, för att kunna skapa en miljö som är så bra som möjlig. Det är affärskritiskt. Därför tror jag väldigt mycket det här sättet att arbeta. Att medarbetarna, genom verktyget, kan ge oss ledtrådar till hur vi ska bli bättre på att behålla och utveckla våra medarbetare är det extremt värdefullt.”Du kan läsa mer om Avega Groups erfarenhet av Winningtemp här.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Hannah Wigren
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Hannah Wigren
Hannah är Head of Demand Generation på Winningtemp. Hennes största förebild är Simon Sinek, kanske för att de delar tron på en ljus framtid och vår förmåga att bygga den tillsammans. Mest av allt tror hon dock på evig kärlek, inte minst mellan HR och Tech!

Hear about our product

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer