Minska stress och maxa din lycka med starkare hjärnmuskler!

by
Cecilia Holmblad
October 13, 2021
3 MIN READ
Minska stress och maxa din lycka med starkare hjärnmuskler!

Vill du leva ett liv fyllt av glädje och mening? Då behöver du lära känna din hjärna. Men hur gör du för att bli kompis med hjärnkontoret? Att titta inåt kan vara tufft, och det kan kännas läskigt att analysera sitt inre. I den här artikeln hjälper vi dig att reflektera kring dina tankar och känslor. Tillsammans med hjärnforskaren Lena Skogholm kommer du få lära dig om hur du lär känna din hjärna och maxar lyckomätaren.

Under pandemin har den mentala hälsan i Sverige och i andra länder påverkats negativt. Människor har känt sig ensamma under isoleringen, och distansjobbandet har minskat den sociala interaktionen. I dessa lägen är det extremt viktigt att hjärnan är ens bästa vän istället för ens värsta fiende.

Nyligen hade vi besök i vårt Lunch & Learn av föreläsaren, författaren och beteendevetaren Lena Skogholm. Där berättade hon om hur du bygger en starkare hjärna och boostar livsglädjen!

I den här artikeln får du veta mer om de 3 viktigaste punkterna från lunchföreläsningen. Du som ledare kan använda dessa insikter att bygga en mer hälsosam arbetsplats, och du som medarbetare kan använda dem för att arbeta mer hälsosamt.

1. Vi sliter ut dyrbara delar i hjärnan i vårt jobb

I den “logiska delen” av hjärnan finns det dyrbara celler som vi använder när vi till exempel jobbar mot mål och sätter upp strategier, eller gör andra tankekrävande uppgifter. De här cellerna kräver mycket energi, och det är de som vi främst använder i vårt logiska tänkande. Så var sker oftast de här tunga aktiviteterna? På jobbet.

Din hjärna, som i stor del skapades i syfte att överleva på savannen, slits sakta ut av det moderna samhället du lever i idag. Kanske är det dags att börja jobba energieffektivt istället för tidseffektivt. Ett sätt att hålla hjärnan i trim och bibehålla effektiviteten är att ta regelbundna pauser under dagen.

  • Hjärnan är den vanligaste förslitningsskadan vi har idag, menar Lena Skogholm. Vi lägger mycket tid på ergonomi på arbetsplatserna, med höj- och sänkbara bord och rätt belysning och så vidare, vilket är jättebra. Men hur många arbetsplatser har ergonomi för hjärnan? 

2. Goda relationer är den viktigaste delen av ett hälsosamt liv

Ända sen människans begynnelse har vi utvecklats för att värdesätta starka relationer. När vi var grottmänniskor var starka relationer något som kunde göra skillnad mellan liv och död. Om du befann dig ensam utan din flock på savannen var du ett lätt byte. Sedan dess har inte känslodelen av hjärnan utvecklats så mycket mer, så därför värderar vi fortfarande tillhörigheten högt, och vi blir lätt stressade och deprimerade när vi känner oss ensamma.

  • Ska du ha en hälsosam arbetsplats, så vårda relationerna, menar Lena. Känslodelarna i hjärnan är starkare än vår logiska del och tål att vårdas minst lika mycket. Och det gör vi genom att bilda värdefulla relationer.

3. Jobba för balans mellan pessimisten och optimisten i dig

I hjärnan finns det delar som Lena kallas för grådaskhjärnan och solskenshjärnan. Grådaskhjärnan är den negativa, impulsiva delen som ska hitta faror och negativa saker i vardagen. Tyvärr är den också väldigt bra på att aktivera andra människors grådaskhjärnor, så en negativ spiral startas.

Solskelshjärnan är den positiva delen i hjärnan, där vi ser möjligheter istället för problem. Tyvärr är det dock lättare för oss att tänka på en negativ upplevelse, även om man haft flera positiva upplevelser samma dag.

  • Det är viktigt för chefer och ledare att ha koll på när medarbetarna använder de olika delarna av hjärnan. Det krävs att man jobbar för en balans mellan grådaskhjärnan och solskenshjärnan. En sak du kan göra för att hålla rätt balans är att ställa frågor som fokuserar på möjligheter och då aktiverar solskenshjärnan, istället för att fokusera på problem som väcker grådaskhjärnan.

Om du vill ta del av hela samtalet med Lena Skogholm kan du klicka här och maxa lyckomätaren i hjärnan direkt!

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. I den här artikeln djupdyker vi i GetAccepts viktigastes framgångsnycklar med datadrivna verktyg.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.