Öka din lycka och framgång på några veckor - Kim Karhus bästa tips

by
Cecilia Holmblad
February 14, 2022
3 MIN READ
Öka din lycka och framgång på några veckor - Kim Karhus bästa tips

Något vi alla har gemensamt, både som ledare och som privatpersoner, är att vi skulle vilja nå framgång. Oavsett vad framgång betyder för oss, och oavsett om vi vill nå dit tillsammans med teamet eller på egen hand. Men det är alltför vanligt att vi lägger mentala krokben för oss själva som hindrar oss från att nå dit. Vad skulle hända om vi istället peppade och pushade oss själva framåt? Kim Karhu är föreläsare och expert på ämnet, och här får du ta del av hans bästa tips. 

Nyligen fick vi beskedet att restriktionerna försvinner, och glada är vi för det! Men pandemin har satt mentala spår hos många. Statistiken talar för att vi inte är särskilt trevliga mot oss själva i vår inre konversation. 

Det är väldigt vanligt att negativa tankar tar över, speciellt under en så pass lång, och osäker pandemitid som vi har levt i. Och tyvärr sätter våra negativa tankar käppar i hjulet för våra framtida framgångar. Därför måste du tag i dina negativa tankar nu, så du kan nå målen som du drömmer om.

Kim Karhu är ledarskapscoach, föreläsare och expert på ämnet positiv psykologi. Han har undersökt vilka som är de vanligaste mentala krokbenen som vi sätter för oss själva, och vad vi kan göra för att ta bort dem. Vi går igenom de 3 vanligaste områdena, och mot slutet får du dessutom konkreta frågor du kan ställa dig själv för att styra dina tankar åt det hållet du önskar, och nå den framgång du förtjänar. 

Tre B:n som stoppar din framgång

Utifrån Kim Karhus långa erfarenhet som coach har han identifierat tre områden som de allra vanligaste när det kommer till mentalt självsabotage:

1. Bekymmer

Vi är riktigt duktiga på att bekymra oss. Det kan handla om ifall tåget kommer att komma i tid, om du kommer att hålla årets budget eller om du är tillräckligt produktiv på jobbet. Men faktum är att över 90% av dina bekymmer är obefogade. Du är bekymrad över saker som redan har hänt, eller över saker som kan hända, som du ändå inte kan påverka.

Ibland får jag höra frågan “behöver jag bekymra mig om det här”. Det är en rolig fråga, menar Kim. Som att det skulle lösa något om jag bekymrade mig eller att problemet skulle försvinna för att man låg sömnlös en natt av oro. Att bekymra sig löser ingenting.

Det finns flera nackdelar med att bekymra sig. Dels blir du trött eftersom hjärnan använder mängder av energi till att fundera på det inbillade problemet. Och du kan dessutom inte vara kreativ samtidigt som du bekymrar dig. Då blir det svårt att hitta lösningar på problem för dig och ditt team.

Lösningen mot bekymmer

Motsatsen till bekymmer är tillit. Om du kan skapa mer tillit i ditt liv, så kan du på så sätt motverka dina mentala bekymmer. Och det här gäller både tillit till dig själv och andra.

Du kan öka tilliten till dig själv på flera sätt:

  1. Du förstår exakt vad du, eller ditt team, vill. Först då kan du använda hjärnans hela kraft att nå dit.
  2. Tänk tillbaka på din senaste framgång. Då bygger du stolthet, och du höjer ditt självförtroende, eller din tillit till dig själv. Vi återkommer längre ner med frågor du kan ställa dig själv för att boosta tilliten.
  3. Ta reda på dina styrkor.
  4. Ta reda på dina värderingar och lev utifrån dem.
Tänk på Tjuren Ferdinand. Så fort han bröt sina värderingar och tvingades gå från att  vara en fredlig tjur som satt under korkeken och doftade på sina blommor, till att börja strida så blev det problem. Att leva ett liv där dina värderingar eller styrkor inte kommer till sin rätt, kommer aldrig att leda till den framgång du önskar.

2. Besvikelse

Vi blir så besvikna dagarna i ända. Bussen kom för sent, du missade en deadline eller fotbollslaget förlorade. Trots att det kan vara faktorer som du inte kunnat påverka, är det är en stark trigger till att du börjar prata illa till dig själv. 

Problemet när du trycker ner dig med inre ord är att du programmerar hjärnan till att tro på det du säger. Så ju mer du trycker ner dig själv, desto högre vrider du upp volymen på de negativa tankarna. Men du har också kraften att vända på det genom positiva tankar.

Tacksamhet är botemedlet

Så hur vrider du upp de positiva tankarna och slutar gå runt och vara besviken på dig själv och världen? Jo, du praktiserar tacksamhet.

De är viktigt att du inte “är tacksam” bara för sakens skull, menar Kim. Ungefär som när du var liten och skulle säga tack för att få lämna bordet. Det är inte äkta tacksamhet. Tänk istället på stora och små saker som du är tacksam för i ditt liv. Forskningen har visat att du kan höja din maxnivå på din inre lycka med 25% om du utöver tacksamhet dagligen.

Om du tränar på att vara tacksam så kommer till slut din hjärna att söka sig till tillfällen och saker att vara tacksam för. Och dina känslor av besvikelse kommer att kvävas.

3. Bitterhet

Du känner säkert någon som skyller allt på andra. Allt är samhällets fel, ekonomins fel eller så är det någon annan som har gjort fel. Problemet är att den typen av bitterhet smittar lätt.

Bitterhet har en stor risk att sprida sig i en organisation, och det kan vara helt förödande. Bittra människor blir ofta paralyserade och får svårt att agera. 

Byt bitterhet mot glädje

Botemedlet på bitterhet är glädje. En glad människa kan inte vara bitter och vice versa. Du kan göra en så enkel aktivitet som att le mer. Ett leende skickar signaler till din hjärna att du är glad, och på så sätt kan du lura fram glädje från hjärnan. Det måste dock vara genuin glädje, det får inte vara ett påklistrat leende som någon annan kräver från dig. Du måste själv vilja vara glad.

Du kan också testa saker som att använda din kroppsspråk för att lura din hjärna. Testa att starta igång en Pippi Långstrump-låt, börja dansa och se om du och din omgivning kan känna bitterhet efter det eller om det lockade till skratt.

Försök att göra din vardag lite roligare.

Jag kom med ett förslag till ett läkemedelsbolag, att de borde försöka utföra arbetsuppgifterna på ett roligare sätt. Först trodde de att jag var knäpp, men när vi hade testat ett tag så visade det sig att de upplevde en minskad felfrekvens, de kommunicerade bättre, de mindes mer och de mådde mycket bättre.

GTS är vägen till ett bättre liv

Kim berättar om sin frågeställning “GTS” som står för Glädje, Tacksamhet och Stolthet. Kan du leva med mer GTS i ditt liv, så kommer du leva lyckligare och mer meningsfullt. Så här ser GTS-modellen ut:

  • Glädje botar din bitterhet. Du kan inte känna dig glad och samtidigt känna en offermentalitet. Det är genom en sådan mentalitet som bitterheten ofta kommer från.
  • Tacksamheten eliminerar besvikelsen. Tänk på vad som har varit bra och vad du är tacksam över i ditt liv.
  • Stolthet höjer din känsla av tillit. Om du tänker tillbaka på stunder du varit stolt över dig själv så börjar du lita mer på dig själv.

Öka lyckan - Frågan du bör ställa dig varje dag

Martin Seligman, en av de ledande forskarna i världen inom positiv psykologi har kommit fram till ett verktyg som Kim använder sig av varje dag. Han kallar det “What went well and why?”

Det finns forskning som visar att om du ställer den här frågan till dig själv varje dag, så kan du höja din nivå av lycka på bara 8 veckor. Över tid kommer dina nivåer av tillit och trygghet att höjas, och du kommer att känna att du lever ett liv med fokus på det positiva istället för det negativa. Är det inte fantastiskt?

Kim utgår mycket från forskningsområdet positiv psykologi, och kärnan inom positiv psykologi handlar om att se det positiva i livet och fokusera på det. För det du fokuserar på växer. Så var noggrann med vad du fokuserar på.

Här kan du se hela webinariet med Kim Karhu.


MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. I den här artikeln djupdyker vi i GetAccepts viktigastes framgångsnycklar med datadrivna verktyg.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.