Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

by
Cecilia Holmblad
May 4, 2022
3 MIN READ
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. Några som har använt det här på ett framgångsrikt sätt är GetAccept, och i den här artikeln djupdyker vi i deras viktigaste framgångsnycklar.

Om du besökte GetAccepts kontor under 2019 kunde du hitta 50 st medarbetare. Idag, tre år senare, är de nästan 200 anställda i företaget. Den stora nyckeln till deras enorma tillväxtresa har varit att arbeta datadrivet med sin företagskultur. För att driva engagemanget framåt valde de tidigt att investera i Winningtemp för att få siffror och arbeta datadrivet med medarbetarnas välmående.

HR-Chefen Hanna Malmsten gästade oss i vårt webinarkoncept Lunch & Learn där hon delade med sig av GetAccepts resa sen de startade upp sin HR-avdelning och påbörjade sin framgångsrika tillväxtresa. Hon gick igenom hur de arbetar med data, och vad som krävs för att få med sig hela organisationen i förändringsresan mot en starkare arbetskultur.

Utmaningen när siffrorna går nedåt

Resan har haft sina utmaningar. I Winningtemp kan du ta “temperaturen” i olika forskningsbaserade kategorier, och för ungefär två år sen gick siffrorna ner för GetAccept i kategorierna “arbetssituation” och “stress”. Teamet samlades och satte en ny strategi för att vända trenden.

Vi försöker välja nästan alla våra åtgärder utifrån vad datan säger, berättar Hanna. När vi såg en nedåtgående trend i siffrorna i Winningtemp under “stress” och “arbetssituation” satte vi upp en plan och tog konkreta actions för att få upp siffrorna.

Hanna och hennes team satte igång förändringsarbetet som utmynnade i bland annat fyra konkreta handlingar som lever kvar i företagets arbetskultur än idag.

1. Få med ledningen

Ett första steg i förändringsarbetet är att få med sig hela organisationen, och framför allt ledningen. 

Du behöver jobba med det på olika plan, menar Hanna. Du behöver ha med dig ledningsgruppen, få mandat kring framtida beslut och se till att frågorna är prioriterade. Har du inte det så är det här du måste lägga allt ditt fokus, annars spelar det inte så stor roll vad du gör.

2. Starta dialoger och välj rätt action

För att vända trenden i kategorierna arbetssituation och stress, behövde HR-avdelningen på GetAccept ta in mycket data kring vad problemet var, för att sen kunna välja rätt insatser.

Steg ett för oss var att starta en dialog med våra medarbetare, berättar Hanna. Samtalen kunde inledas via Winningtemp i kommentarsfunktionen, eller genom att vi bokade in individuella samtal med medarbetare. Grunden är alltid att genuint försöka förstå våra medarbetare, och se hur det är att arbeta i organisationen utifrån deras perspektiv.

När ett problem dyker upp i samtalen med medarbetarna räcker det inte med att ha lyssnat, utan det krävs också handling. Något som var självklart för Hanna och GetAccept.

"För att medarbetarna ska dela med sig behöver vi ha högt engagemang, och det får vi genom att vara närvarande. Vi försöker ha örat mot rälsen, och när vi snappar upp något så bollar vi först internt i teamet, involverar cheferna och tar sedan konkret action på det. Det är viktigt att medarbetarna ser att de är en viktig del av vår förändring och framgång."

3. Inkludera ledarna i förändringsarbetet

Men i en förändringsresa behöver ledarna också vara involverade. Det är ledarna som sätter tonen, och deras engagemang är avgörande för hur engagerade medarbetarna kommer vara.

Vi startade något vi kallar ledarforum, berättar Hanna. Alla ledare på bolaget samlades och gick igenom olika ämnen, som till exempel mental hälsa, rekrytering, beroende på vilket behov som fanns. Ledarna fick välja själva vilket ämne som skulle diskuteras. Idag har vi ledarträff varannan vecka, där ungefär hälften av ledarna på företaget brukar vara med.

Användandet av Winningtemp har mottagits positivt av ledarna på GetAccept och bidrar till en stark ledarutveckling.

"Det gäller att sätta mål utifrån engagemang. Att få tydliga siffror har hjälpt dem att ta action, samtidigt som det gäller att distansera sig från siffrorna ibland och prata om det tillsammans i sina team."
Winngtemps demo-video  Upptäck hur Winningtemps lättanvända pulsundersökningar och automatiserade  insikter minskar tiden till effektiva beslut Titta på demon

4. Sätt rätt förväntan vid onboardingen

Det kan vara en utmaning att få alla medarbetare engagerade, speciellt när man är ny på jobbet. På GetAccept sätts förväntningarna redan på onboardingen för att maximera engagemanget i Winningtemp-plattformen.

"Vi är tydliga med våra förväntningar redan från onboardningen. Vi önskar att våra nya medarbetare svarar på undersökningar, kommenterar vid behov och vi är tydliga med att det går att vara anonym. Det är inte så vanligt hos oss att man har behov att vara anonym, men det kan vara skönt för den som är ny hos oss."

För att ge engagemanget en extra tyngd så är det viktigt att kommunicera varför man arbetar datadrivet med välmåendet. På så sätt kan engagemanget komma direkt från medarbetarna istället för att kravställas uppifrån.

"Medarbetarengagemang är ett av våra tre högsta företagsmål, vilket vi är noggranna med att kommunicera. Vi visar det också genom att vi pratar om välmåendet på exempelvis våra business updates. När vi kommunicerar och visar att det är viktigt för oss, så tror vi också att medarbetarna tar det på större allvar. På så sätt kan de ta  ansvar för sitt egna engagemang, istället för att vi behöver använda pekpinnar uppifrån."

Hur kan din organisation arbeta mer datadrivet?

Vill du också arbeta datadrivet och bygga en företagskultur som GetAccept har gjort? De använder vår plattform Winningtemp för att kunna mäta välmåendet och se “temperaturen” i flera viktiga och forskningsbaserade områden. 

Du får tydliga siffror i varje område och vår avancerade AI tar fram konkreta actions som hjälper dig att höja siffrorna. Det är en effektiv strategi för att bygga en framgångsrik arbetskultur och tillväxt med välmående medarbetare, vilket GetAccept är ett tydligt exempel på.

Vill du veta mer om plattformen? Titta på vår kostnadsfria demo-video här!

MORE INTERESTING READS

Our latest articles

MER INTRESSANT LÄSNING

Våra senaste blogginlägg

Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!
Winningtemp är nu certifierade med ISO 27001 och ISO 27701!

Winningtemp är nu certifierade för ISO 27001 och ISO 27701! Vi har alltid försäkrat att din data är säker, och nu har vi certifieringen som bevisar det! Detta innebär att vi följer standard för bästa praxis för att skydda din information och hålla din data privat. Dessa standarder är utvecklade av de bästa experterna inom informationssäkerhet.

Abtin Kronold
Abtin Kronold
June 15, 2022
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet
De 7 goda vanorna som leder dig till framgång i livet och på jobbet

Vad har de mest framgångsrika människorna gemensamt? Den här fängslande frågan ställde sig Stephen Covey i slutet av 1900-talet. Han intervjuade de mest framgångsrika människorna i världen, kombinerade resultaten med forskning och kom fram till 7 vanor som de allra flesta har gemensamt. “De 7 goda vanorna” blev en klassiker bland ledare världen över. I den här artikeln går vi igenom samtliga vanor, och hur du kan applicera dem för att bli en bättre ledare och medmänniska.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
June 14, 2022
7 konkreta tips till effektiv employer branding
7 konkreta tips till effektiv employer branding

Employer branding har aldrig varit mer på tapeten än idag eftersom det nu är fler än någonsin som söker ny arbetsplats. De organisationer som inte satsar på sin employer branding kommer få det svårt att locka till talangerna. Så, hur kan man komma igång och vad ska man tänka på? Vi frågade experterna.

Cecilia Holmblad
Cecilia Holmblad
April 21, 2022
GET A SHORT WALK-THROUGH - EXPLORE WINNINGTEMP

Join thousands of motivated users to create an engaged and profitable workplace

FÅ EN GENOMGÅNG AV WINNINGTEMP IDAG!

Skapa en välmående och engagerad arbetsplats där alla driver resultat

FÅ EN GJENNOMGANG AV WINNINGTEMP I DAG!

Skap en velfungerende og engasjert arbeidsplass der alle bidrar til gode resultater

Få en gennemgang af  Winningtemp i dag!

Skab en sund og  engageret arbejdsplads, hvor alle driver resultaterne.