No items found.
close
BLOG

Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Author:
Cecilia Holmblad
Date Published:
May 2022
Length:
minute read
Från 50 till 200 anställda på 3 år - Getaccepts resa med datadrivna verktyg

Det blir allt mer populärt att arbeta datadrivet med sin arbetskultur. Tack vare den senaste forskningen och teknologin kan du få siffror på medarbetarnas välmående och mäta insatserna kopplat till affärsmålen. Några som har använt det här på ett framgångsrikt sätt är GetAccept, och i den här artikeln djupdyker vi i deras viktigaste framgångsnycklar.

Om du besökte GetAccepts kontor under 2019 kunde du hitta 50 st medarbetare. Idag, tre år senare, är de nästan 200 anställda i företaget. Den stora nyckeln till deras enorma tillväxtresa har varit att arbeta datadrivet med sin företagskultur. För att driva engagemanget framåt valde de tidigt att investera i Winningtemp för att få siffror och arbeta datadrivet med medarbetarnas välmående.

HR-Chefen Hanna Malmsten gästade oss i vårt webinarkoncept Lunch & Learn där hon delade med sig av GetAccepts resa sen de startade upp sin HR-avdelning och påbörjade sin framgångsrika tillväxtresa. Hon gick igenom hur de arbetar med data, och vad som krävs för att få med sig hela organisationen i förändringsresan mot en starkare arbetskultur.

Utmaningen när siffrorna går nedåt

Resan har haft sina utmaningar. I Winningtemp kan du ta “temperaturen” i olika forskningsbaserade kategorier, och för ungefär två år sen gick siffrorna ner för GetAccept i kategorierna “arbetssituation” och “stress”. Teamet samlades och satte en ny strategi för att vända trenden.

Vi försöker välja nästan alla våra åtgärder utifrån vad datan säger, berättar Hanna. När vi såg en nedåtgående trend i siffrorna i Winningtemp under “stress” och “arbetssituation” satte vi upp en plan och tog konkreta actions för att få upp siffrorna.

Hanna och hennes team satte igång förändringsarbetet som utmynnade i bland annat fyra konkreta handlingar som lever kvar i företagets arbetskultur än idag.

1. Få med ledningen

Ett första steg i förändringsarbetet är att få med sig hela organisationen, och framför allt ledningen. 

Du behöver jobba med det på olika plan, menar Hanna. Du behöver ha med dig ledningsgruppen, få mandat kring framtida beslut och se till att frågorna är prioriterade. Har du inte det så är det här du måste lägga allt ditt fokus, annars spelar det inte så stor roll vad du gör.

2. Starta dialoger och välj rätt action

För att vända trenden i kategorierna arbetssituation och stress, behövde HR-avdelningen på GetAccept ta in mycket data kring vad problemet var, för att sen kunna välja rätt insatser.

Steg ett för oss var att starta en dialog med våra medarbetare, berättar Hanna. Samtalen kunde inledas via Winningtemp i kommentarsfunktionen, eller genom att vi bokade in individuella samtal med medarbetare. Grunden är alltid att genuint försöka förstå våra medarbetare, och se hur det är att arbeta i organisationen utifrån deras perspektiv.

När ett problem dyker upp i samtalen med medarbetarna räcker det inte med att ha lyssnat, utan det krävs också handling. Något som var självklart för Hanna och GetAccept.

"För att medarbetarna ska dela med sig behöver vi ha högt engagemang, och det får vi genom att vara närvarande. Vi försöker ha örat mot rälsen, och när vi snappar upp något så bollar vi först internt i teamet, involverar cheferna och tar sedan konkret action på det. Det är viktigt att medarbetarna ser att de är en viktig del av vår förändring och framgång."

3. Inkludera ledarna i förändringsarbetet

Men i en förändringsresa behöver ledarna också vara involverade. Det är ledarna som sätter tonen, och deras engagemang är avgörande för hur engagerade medarbetarna kommer vara.

Vi startade något vi kallar ledarforum, berättar Hanna. Alla ledare på bolaget samlades och gick igenom olika ämnen, som till exempel mental hälsa, rekrytering, beroende på vilket behov som fanns. Ledarna fick välja själva vilket ämne som skulle diskuteras. Idag har vi ledarträff varannan vecka, där ungefär hälften av ledarna på företaget brukar vara med.

Användandet av Winningtemp har mottagits positivt av ledarna på GetAccept och bidrar till en stark ledarutveckling.

"Det gäller att sätta mål utifrån engagemang. Att få tydliga siffror har hjälpt dem att ta action, samtidigt som det gäller att distansera sig från siffrorna ibland och prata om det tillsammans i sina team."
Winngtemps demo-video  Upptäck hur Winningtemps lättanvända pulsundersökningar och automatiserade  insikter minskar tiden till effektiva beslut Titta på demon

4. Sätt rätt förväntan vid onboardingen

Det kan vara en utmaning att få alla medarbetare engagerade, speciellt när man är ny på jobbet. På GetAccept sätts förväntningarna redan på onboardingen för att maximera engagemanget i Winningtemp-plattformen.

"Vi är tydliga med våra förväntningar redan från onboardningen. Vi önskar att våra nya medarbetare svarar på undersökningar, kommenterar vid behov och vi är tydliga med att det går att vara anonym. Det är inte så vanligt hos oss att man har behov att vara anonym, men det kan vara skönt för den som är ny hos oss."

För att ge engagemanget en extra tyngd så är det viktigt att kommunicera varför man arbetar datadrivet med välmåendet. På så sätt kan engagemanget komma direkt från medarbetarna istället för att kravställas uppifrån.

"Medarbetarengagemang är ett av våra tre högsta företagsmål, vilket vi är noggranna med att kommunicera. Vi visar det också genom att vi pratar om välmåendet på exempelvis våra business updates. När vi kommunicerar och visar att det är viktigt för oss, så tror vi också att medarbetarna tar det på större allvar. På så sätt kan de ta  ansvar för sitt egna engagemang, istället för att vi behöver använda pekpinnar uppifrån."

Hur kan din organisation arbeta mer datadrivet?

Vill du också arbeta datadrivet och bygga en företagskultur som GetAccept har gjort? De använder vår plattform Winningtemp för att kunna mäta välmåendet och se “temperaturen” i flera viktiga och forskningsbaserade områden. 

Du får tydliga siffror i varje område och vår avancerade AI tar fram konkreta actions som hjälper dig att höja siffrorna. Det är en effektiv strategi för att bygga en framgångsrik arbetskultur och tillväxt med välmående medarbetare, vilket GetAccept är ett tydligt exempel på.

Vill du veta mer om plattformen? Titta på vår kostnadsfria demo-video här!

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Donec sed odio dui. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Curabitur blandit tempus porttitor.

H2 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H3 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H4 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

H5 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
H6 - id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.
Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas faucibus mollis interdum.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue.

  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.
  • Malesuada
Cecilia Holmblad
About the Author
About the Author
About the Author
Om författaren
Cecilia Holmblad
HR Tech Evangelist på Winningtemp. En outtröttlig optimist med 13 års erfarenhet inom HR, fast övertygad om framgångsformeln: positiv medarbetarupplevelse = positiv kundupplevelse = (lönsam) tillväxt

Hear about our product

Integer posuere erat a ante venenatis dapibus posuere velit aliquet.

INterested in Winningtemp?

If you want to learn more about how Winningtemp can help you improve your employee engagement, why not have a look at our tool in action?

FINN UT HVORDAN WINNINGTEMP KAN HJELPE DITT TEAM

Vårt oppdrag er å hjelpe ledere og medarbeidere mot en mer effektiv og suksessfull arbeidsplass. Hvis du synes dette er spennende, bør vi snakke sammen.

TA REDA PÅ HUR WINNINGTEMP KAN HJÄLPA DITT TEAM

Vi använder vetenskap och teknik för att hjälpa ledare bygga en engagerad och produktiv arbetsplats som kan skalas upp globalt

Other BLOG ARTICLES

Other BLOG ARTICLES

andra ARTIKLAR

Les mer